Bejelentették: rögzíti a kormány az üzemanyagárakat /Gulyás Gergely: Az oltások védettségi hatékonysága hat hónap után csökken, kell a harmadik oltás

MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatóját itt követhetik élőben. Cikkünk frissül.

Fél év után az oltások ereje csökken, ezért azt javasoljuk hogy harmadik megerősítő oltást vegyék fel az emberek – jelentette ki  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Gulyás Gergely: Az oltások védettségi hatékonysága hat után csökken, kell a harmadik oltás

Fél év után az oltások ereje csökken, ezért azt javasoljuk, hogy harmadik megerősítő oltást vegyék fel az emberek – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Mindezt a Pfizer kutatására alapozta, akik megállapították, hogy 7-8 hónap után radikálisan csökken az oltások hatékonysága.

A jelenlegi adatok alapján nem lehet megmondani, hogy mikor tetőzik a negyedik hullám. A prognózisok széles időtávban szórnak november végétől december végéig.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a kormány november 22-től oltási akcióhetet indít, ekkor 101 oltóponton bárki, regisztráció nélkül is felveheti akár az első kettő, akár a harmadik oltást.

A miniszter megerősítette: továbbra sem lesz kötelező az oltás, de a munkáltatók november 1-e óta előírhatják ezt a munkavállalóknak.

Az állam, mint munkáltató mindenhol előírja majd a dolgozóinak az oltást, példaként említette, hogy a kormányablakban dolgozó munkatársaknak december 15-ig meg kell kapniuk az első oltásukat.

Kiemelte, hogy tavasszal a pedagógusokat előre vették az oltási programban, így most arra kérte az érdekképviseleti szerveket, hogy támogassák, hogy a tanárok, akik egész nap a gyerekek közt vannak, mind be legyenek oltva.

A kormány megvitatta a rezsiárakat a szerdai kormányülésen. Energiaválság van Európában, a földgáz ára egy év alatt 400 százalékkal emelkedett, amely a villamosenergia árát Európában 100 százalékkal megemelte. Ez rezsiválságot eredményezett. Európában Magyarországon kívül minden országban emelkedtek a rezsiárak.

A kormány elkötelezett ennek megvédésében, és fenntartja a rezsicsökkentést.

Megvitatta a kormány a benzinárakat is és azokat az eszközöket, amelyeket más kormányok alkalmaztak az árak megfékezésében. Kiemelte, hogy négy országban olcsóbb csak a benzin, mint Magyarországon.

A kormány szerdai döntése értelmében november 15-tők 480 forinton rögzíti a benzin és a gázolaj árát.

A kormány a migrációs válságról is tárgyalt. Magyarország szolidáris Lengyelországgal és fontosnak tartja, hogy megkapja mindazt a támogatást, amit Magyarország nem kapott meg 2015-ben. Kiemelte, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségeket az uniónak meg kell terítenie.

A kormány eddig 580 milliárdot költött a kerítésre és a határvédelemre.

Gulyás Gergely elmondta, hogy megerősítik a magyar határ védelmét, és további erőket vezényelnek a déli határra.

Forrás: hirado.hu

Bejelentették: rögzíti a kormány az üzemanyagárakat

Ma 10:30-kor sor kerül Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szereplésével a kormányinfóra. A kormány az előzetes várakozások ellenére nem jelentett be újabb járványprevenciós korlátozó-intézkedéseket, a harmadik oltás felvételét szorgalmazzák. Gulyás Gergely emellett bejelentette azt, hogy a kormány 480 forintban rögzíti az üzemanyagárak felső határát. Élőben tudósítunk a mai kormányinfóról.

2021. november 11. 11:16

2/3 részt Pfizerrel oltanak, elfogyott a Szputnyik

Egyelőre most nem merült fel az ingyenes parkolás bevezetése – mondta Gulyás Gergely.

Pfizerből több mint 3 millió, Modernából és Janssenből millió körüli, Sinopharmból 2 millió fölött áll rendelkezésre raktáron, Szputnyik gyakorlatilag elfogyott. Az AstraZenecát nem említette meg. Jelenleg a beadott oltások 2/3-a Pfizer – mondta el a miniszter.

2021. november 11. 11:06

Nem kötelezhetők oltatásra az országgyűlési képviselők

Gulyás Gergely elmondta: az országgyűlési képviselők oltatását nem lehet alkotmányos keretek közt kötelezni. A Fideszen belül a miniszter szerint minden miniszter be van oltva és “meglepődne,” ha az államtitkárok közül lenne valaki, aki nincs beoltva.

2021. november 11. 11:01

Lesznek részletesebb Covid-adatok

Minden koronavírus-adatot, amit az NNK publikálni tud és nem sérti a titoktartási jogokat, nyilvánosságra fognak hozni. Hamarosan tehát részletesebb adatok jelenhetnek meg a vakcinák hatékonyságáról, átoltottságról, fertőzésszámokról – mondta Gulyás Gergely.

9x-10x-szer, de lehet, hogy 100x-szor nagyobb az esélye a súlyos lefolyású koronavírus-betegségnek azoknál, akik nem oltakoznak. A következő kormányinfón remélhetőleg lesznek részletesebb koronavírus-adatok – mondta Gulyás Gergely.

2021. november 11. 10:53

Migráció

Pénzt kér Magyarország az EU-tól a határvédelem erősítésre, mind hazánk, mind más országok számára.

A belügyminisztérium erősíti a határvédelmet, gyors kiképzés után önkénteseket vetnek be a határon.

2021. november 11. 10:49

480 forintban rögzítik az üzemanyagárak felső határát

Tanulmányozta a kormány az uniós üzemanyagárakat. Egy év alatt ugrásszerűen nőtt meg a benzinár. Magyarországon 6.-7. legolcsóbb az EU-n belül a benzin.

A benzin és a gázolaj ára kihatással van a gazdaságra, ezért november 15-étől 480 forintos felső határral rögzíti a kormány az üzemanyagárakat.

ENNÉL OLCSÓBB LEHET Az üzemanyag, DRÁGÁBB NEM.

A döntés a 95-ös oktánszámú benzinre, és a gázolajra vonatkozik.

2021. november 11. 10:48

Rezsiválság, rezsicsökkentés

A kormány tárgyalt a rezsiárakról is. Azt állapították meg, hogy energiaválság van Európában. Egy év alatt az európai piacokon 400%-ot nőttek a rezsiárak. Ez rezsiválságot is eredményezett.

Magyarország továbbra is fenntartja a rezsicsökkentett árakat – mondta el Gulyás Gergely.

2021. november 11. 10:47

Ötödik hullám is jöhet

A jelenlegi járványügyi adatok alapján nem lehet megmondani, hogy mikor lesz a negyedik hullám csúcsa. Van, aki szerint ez november vége, van, aki szerint december vége lesz. Egy ötödik hullám sem zárható ki, ekkorra azok lesznek védettek, akik a harmadik oltást is felveszik – mondta Gulyás Gergely.

2021. november 11. 10:45

Egyelőre bírja az egészségügy a terhelést

“Az egészségügyi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak, ellátási nehézségek nincsenek” – mondta Gulyás Gergely.

Kötelező lesz az oltás az országgyűlésben dolgozó köztisztviselők számára, illetve jó az átoltottság az egészségügyben.

A tanárok érdekképviseleti szervektől is az oltakozás támogatását kéri Gulyás Gergely.

2021. november 11. 10:42

Vegye fel mindenki a harmadik oltást!

“Ez a hullám annyiban különbözik az előző hullámoktól, hogy van fegyver, ez a fegyver pedig az oltás” – mondta Gulyás Gergely. Aki oltást kap, ott 100 emberből 1 betegszik meg és aki megbetegszik, enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget – mondta el.

A miniszter azt is elmondta, hogy a Pfizer kutatásából kiderül, hogy radikálisan csökken az oltások hatékonysága fél év után, ezért mindenkinek a harmadik oltás felvételét javasolta.

Oltási akcióhetet is indít a kormány: november 22-étől 101 oltóponton bejelentkezés nélkül oltakozni lehet.

Gulyás Gergely különösen az időseket és az alapbetegségekkel rendelkezőket kérte az oltakozásra.

Forrás: portfolio.hu