Az Európai Unió jó oldala / Soha nem látott mértékű források érkeznek a vállalkozások fejlesztésére

Fotó: Shutterstock

Soha nem látott mértékű források érkeznek a magyar gazdaságba a vállalkozások fejlesztésére a 2021-2027-es európai uniós pályázati ciklusban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Dunakeszin.

György László a vállalkozásoknak tartott tájékoztatót, ahol bemutatta a 2021-27-es európai uniós források várható felhasználását.

Jelezte: még folynak Brüsszellel a tárgyalások, ezért egyelőre nem szeretnének a pályázati források nagyságáról számokat mondani. Elmondta viszont, hogy A MAGYAR KORMÁNY TERVEI SZERINT LESZNEK ÚGYNEVEZETT TÖMEGPÁLYÁZATOK, AMELYEKET NEGYEDÉVENTE HIRDETNEK MEG, ÉS EZEKRŐL 3-4 HÓNAP ALATT DÖNTÉSEK IS SZÜLETNEK.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a pályázatok nem a hagyományos rendszer szerint fognak működni, nem kell külön eszközre, foglalkoztatásra, digitalizációra, energiahatékonyságra, képzésre és más fejlesztési célokra pályázni, hanemCSAK MAGÁRA A BERUHÁZÁSRA, AMELYHEZ – A FELSOROLT – SZAKMAI RÉSZEK TARTOZNAK.

Így lesz a kis- és középvállalkozói (kkv) stratégia high-tech és zöld – mutatott rá az államtitkár.

Az ITM gazdasági államtitkára beszámolt arról, hogy lesznek továbbá úgynevezett kiválósági pályázatok. Ezek esetében, ha valaki vállalja, hogy az elkövetkező két évben a hozzáadott értékét 20, 30, 40, 50, illetve 60 százalékkal növeli, akkor pályázatát 4-6 hónap alatt elbírálva forrásokhoz tud jutni,DE MÁR A PÁLYÁZAT BEADÁSAKOR MEG TUDJA KEZDENI A BERUHÁZÁST.

György László kitért arra, hogy a pályázatok transformers pályázatok lesznek, ami azt jelenti, hogyA TÁMOGATÓI ÖSSZEGET A TÁMOGATÓI OKIRAT KIÁLLÍTÁSA UTÁN EGYBEN ODAADJÁK A VÁLLALKOZÁSOKNAK,egyelőre hitel formájában, és amint teljesülnek a feltételek, a finanszírozás vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára és a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a magyarországi kkv-k adják az ország gazdaságának a gerincét, és biztosítják a munkahelyek nagy részét, ezért különösen nagy súlyt fektet a kormány ezekre a cégekre. Hozzátette, hogy az elkövetkező pályázati ciklusban Pest megye végre különálló régió lesz, ezért sokkal nagyobb uniós támogatásban részesülhetnek az itt működő vállalkozások, mint eddig.

Forrás: MTI, origo.hu