Április 3-án lesz az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás

Áder János köztársasági elnök kiírta az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás időpontját. „Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki” – olvasható az államfő keh.hu-n közzétett nyilatkozatában. Ugyanezen a napon dönthetnek az állampolgárok a kormány gyermekvédelmi népszavazásának négy kérdéséről is.

Orbán Viktor is reagált a választások időpontjára, a miniszterelnök közösségi oldalán azt írta: “Ott leszünk!”. Varga Judit igazságügyi miniszter arra buzdít, legyünk ott minél többen az április 3-ára kitűzött válaszásokon, hogy “megvédjük a magyar családokat”. A Fidesz a Facebookon azt írta, hogy “Fel, győzelemre!”


“Már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig. 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét” – reagált Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Donáth Anna, a Momentum elnöke pedig úgy fogalmazott bejegyzésében: „Leváltjuk a rendszert, amiben egyes politikusok azt gondolják, mindent megúszhatnak. A rendszert, amiben szociális válságok sora tombol, de a jelenlegi magyar kormánynak semmilyen válasza nincs az egyre többeket érintő lakhatási és megélhetési válságra”. Az MTI OS megtagadta a hétpárti ellenzéki összefogás közleményének kiadását, arra hivatkozva, hogy a közlemény „nem lehet jogsértő, nem lehet alkalmas arra, hogy sértse mások személyhez fűződő jogát, így különösen nem lehet alkalmas más emberi méltóságának, becsületének, jóhírnevének, magánéletének, magántitkának és személyes adatai védelméhez fűződő jogának vagy üzleti titokhoz fűződő jogának megsértésére”.
Közös közleményt adott ki 11 civil szervezet, felhívásukban az összes népszavazási kérdésnél az „Igen” és a „Nem” bekarikázásával érvénytelen szavazásra bíztatva. Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti (EP) képviselő, volt belga miniszterelnök a mikroblogon azt írta: „82 nap van az igazán egzisztenciális választásokig Magyarországon. A mellé tervezett népszavazásig az úgynevezett »gyermekvédelmi törvényről«, amely megadja az alaphangot a Fidesz számára. Az egész Putyin-eszköztárat kivetik a magyar választókra… A magyarországi demokráciának teljes támogatásunkra van szüksége!” Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Twitter-mikroblogon úgy reagált Guy Verhofstadt kijelentésére: „Köszönjük, hogy aggódik a magyarországi demokráciáért. Ez nagyon jól megy, köszönjük szépen. Egyébként vannak aggályai az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének antiszemita kijelentései miatt is?”


Az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy időben tartandó gyermekvédelmi népszavazáson 146 külképviseleten szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok; a 2018-as választáshoz képest huszonkilenc új külképviselet nyílt, míg egy (Tripoliban) időközben bezárt – írta az MTI tudósítása.

MTI