A víz addig a miénk, amíg a kezünkből el nem folyik.

Az "ezerarcú" Dráva. - A kép forrása: ddvizig.hu

A 2022. október 8-án sorra került KPE Közgyűlés felszólalói helyesen sorolták fela magyar vízkészletekkel kapcsolatos észrevételeket.

Alapvetés az, hogy nem lehet a Magyarország területére lehulló csapadékvizeket és a befolyó felszíni vizeket mindenféle kezelés, mérlegelés és legfőképp hasznosítás nélkül tovább engedni.

A nagy folyóink vízszintjének a duzzasztása helyes megoldás, de két problémával feltétlenül szembe kell nézni:

1) Sok pénzbe kerül. Vajon melyik az a nemzetgazdasági helyzet, amikor ezeken a nagy vízgazdálkodási beruházásokon sikerrel dolgozhatunk?

2) Ha belekezdünk, akkor mi az a legmagasabb duzzasztási vízszint, ami még a talajvíz szintjének a megemelkedése révén nem hat károsan az adott folyószakasz környezetére? Például a folyóparti településeken nem jelenik meg a házak pincéjében a talajvíz.

Ez utóbbi kérdés mérnöki módszerekkel megválaszolható, és a végeredmény az, hogy hiba volt Nagymarosnál a gátépítés félbehagyása, és hiba a Csongrádi vízlépcső mellőzése is a Hármas Körös tiszai betorkollása fölött Szolnok felé mintegy 10 kilométerre.

De! Éppen a duzzasztott folyók környezetében megjelenő talajvízszint emelkedés jelensége vezet oda, hogy egy nagyobb vízszint-emelkedést lehetővé tevő vízlépcső helyett esetenként több, kisebb vízszint-emelkedést eredményező és egymást követő vízlépcső kialakítása hozza meg a kívánt és károkozás nélküli eredményt.

Kevés pénzből mire juthat?

Szellemi munkára, gondolkodásra, szakmai egyeztetésre és hosszú távú magyarországi vízrendezési elképzelések kidolgozására mindenképpen.

Amíg a nagy és országos jelentőségű vízügyi beruházásokra nem jut elég pénz, nos addig se kell a csapadékhiány miatt lemondanunk a növénytermesztésről, és éhezni, mert van még számos eszközünk a vízgazdálkodásunk célszerűbbé tételéhez.

A 2022. október 8-án sorra került KPE Közgyűlés felszólalói olyan sokrétűen, és olyan megalapozottan sorolták fel a vízgazdálkodás aktuális gondjait, hogy elhatároztam, a KPE Honlapjára (www.kpe.hu) egy több cikkből álló sorozatot fogok írni, amelynek az egyes elemei ennek a komplex problémának mindig egy-egy szeletét világítják majd meg röviden, közérthetően és jól áttekinthetően hidrológiai, földműveléstani és az adott termőhely vízgazdálkodási szempontjai szerint.

Dr. Paál Sándor

KPE elnökségi tag