A vadludak miatt betiltották a tűzijátékot Tatán

A Tatai Öreg-tó. - A kép forrása: hegyvilag.hu

Betiltották a tűzijáték használatot Tatán. Már idén szilveszterkor sem lehet durrogtatni. Az önkormányzat az Öreg-tónál telelő vadludak érdekében döntött a tiltásról, de a kutya és macskatartók is örülnek. Tatára évente 40-50 ezer vadliba érkezik, az Öreg-tó ezért nemzetközi jelentőségű vadvíznek minősül. (Forrás: Komárom-Esztergom megye friss hírei)

  A Ramsari Egyezmény: hivatalos nevén az egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről a természetvédelmi államközi megállapodások legrégebbike. Századunk második felében a vizes élőhelyek átalakításának, pusztulásának felgyorsuló üteme eredményezte azt a nemzetközi összefogást, mely az egyezmény létrehozásához vezetett. Több mint negyven éves története során az egyik legdinamikusabban fejlődő nemzetközi természetvédelmi egyezményként fokozatosan szélesítette ki tevékenységét és a jelenleg 169 aláíró ország, számos nemzetközi partner, társadalmi szervezet, valamint más egyezményekkel kiépített működő kapcsolatrendszer feljogosítja, hogy a vizes élőhelyek, valamint a vízi ökoszisztémák megőrzése érdekében globális szinten lépjen fel. Eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadár-állományoknak kívántak a csatlakozó országok védelmet biztosítani. A tapasztalatok azonban hamar rávilágítottak arra a tényre, hogy önmagában az élőhelyek védelme nem elegendő, magát az ökológiai rendszert kell megőrizni, amely képes az ott előforduló fajok eltartására. (Forrás: a Magyar Állami Természetvédelem Honlapja)

 

Boros Gyula, a Kisgazda Polgári Egyesület Komárom, Esztergom Megyei szervezetének az elnöke. – A kép forrása: www.kpe.hu

Boros Gyula, a Kisgazda Polgári Egyesület Komárom, Esztergom Megyei szervezetének az elnöke: a Tatai tó nagyon értékes vizes élőhely, ami átmeneti szállást nyújt a vonuló madarak számára. A természet védelme és háborítatlansága nem fér össze az emberi ostobaság egyik megnyilvánulási formájával, a petárda durrogtatással. (KPE)