A román államfő nem tud elszakadni a szászok magyarokkal szembeni előítéletétől

Fotó Szekelyfold.ma

Elutasította a román szenátus a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetet / Román államfő: A PSD odaadná Erdélyt a magyaroknak

A román szenátus soron kívüli szerdai ülésén elutasította a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott, a bukaresti Parlament két magyar képviselője által decemberben beterjesztett törvényjavaslatot, ami területi autonómiát irányozna elő Székelyföldnek. Az autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis államfő határozott fellépése nélkül a szenátus nem sietett volna elutasítani nagy többséggel az „alkotmányellenes és veszélyes tervezetet”, amelyet a „PSD felelőtlen cinkosságával” hallgatólagosan elfogadott a képviselőház. „Románia elnöke arra figyelmeztet, hogy az ilyen törvényjavaslatok elsősorban a magyar közösségnek ártanak, és az elmérgesedés kockázatát hordozó mesterséges feszültséget keltenek a társadalomban” – közölték. Előzőleg Klaus Iohannis közölte: míg a hatóságok a világjárvány ellen küzdenek, a PSD „a Parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. „Vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?” – intézte kérdését az államfő a PSD elnökének, Marcel Ciolacunak címezve.

A külgazdasági és külügyminiszter azt kérte Klaus Iohannistól, hogy adjon több tiszteletet a magyaroknak. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban közölte, a román elnök nyilatkozata „kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas.” Rámutatott: Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot ápoljon Romániával. A Fidesz határozottan elítéli Klaus Iohannis magyarellenes nyilatkozatát, és azt kéri, hogy Románia elnöke kérjen bocsánatot a magyaroktól. A Mi Hazánk követeli, hogy Iohannis azonnal kérjen bocsánatot az erdélyi magyaroktól!

Államfőhöz méltatlan, hisztérikus kirohanásnak, a magyarok elleni gyűlöletkeltésnek minősítette Klaus Iohannis kijelentését az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor. Az Erdélyi Magyar Szövetség magyarellenes kirohanásnak tekinti és elfogadhatatlannak tartja Klaus Iohannis szavait. A Székely Nemzeti Tanács szerint az államfő üzenete „nyílt uszítás Románia magyar nemzetiségű polgárai ellen, nyílt és oktalan uszítás a szomszédos Magyarország ellen, sérti a két ország között megkötött államközi szerződést”.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján vizsgálni kezdte Klaus Iohannis kijelentéseit – tudatta Asztalos Csaba CNCD-elnök.

MTI, HVG.HU, ATV.HU, MANDINER.HU, 888.HU