A parlamenti vita előtt a Polgári Kisgazdák tárgyalni kívánnak a földügyi szabályokról

Fotó: orszagalbum.hu

Ismeretes, hogy a földforgalmi törvény vitája és bevezetése során számos kifogásunknak adtunk hangot. Nem vitákat akarunk, hanem méltányos, a kis- és középbirtok megmaradását ténylegesen segítő jogalkotást támogatunk.

A Polgári Kisgazdák minden stratégiai kérdésben támogatták a kormány programját és így szeretnének eljárni a következőkben is. Fenntartjuk azonban annak a lehetőségét, hogy amikor kellő időben észleljük, hogy a parlament elé kerülő törvényjavaslatok a közösen támogatott és elfogadott céloktól eltérnek, akkor határozott jelzést adjunk. Korábban is ezt tettük, ebben a fontos kérdésben azonban kevés sikerrel. Azt tapasztaltuk az elmúlt évek alatt, hogy a magyar társadalom igen nagy része fájdalmasan közömbös nemzeti sorskérdések esetében is. Ez a tapasztalat is azt kívánja tőlünk, Polgári Kisgazdáktól, hogy vállaljuk a saját nézeteinket, mindazt, amit a Nemzetünk közös érdekének tartunk, képviseljük minden szinten. A nemzet közös tulajdonát képező, az Alaptörvénnyel biztosított magyar föld sorsa az egész társadalom ügye kell legyen.

Meg kívánjuk ismerni a javaslatokat részleteiben, elemezni szükséges a következményeiben és csak ezt követően lehet arról dönteni, hogy a magyar föld ügyében milyen változások szükségesek, mit kell tennünk és mikor. (TKB)

Magyar Nemzet: Megváltozhatnak a földügyi szabályok

Fontos változások jöhetnek ősszel a földügyekkel, földforgalommal kapcsolatos szabályozásban – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap forrásai szerint – ha az Országgyűlés megszavazza – tíz hektárra nőne a jelenlegi három hektárról az a birtokméret, amelynél kisebb területet nem lenne kötelező árverésre bocsátani az adásvétel során. A változás érdemben segíthetné elő az osztatlan közös földtulajdon felszámolását is – teszi hozzá a médium. Úgy tudják, a tervek között szerepel a Földet a gazdáknak! program folytatása is, az állam további területeket adhat haszonbérletbe a gazdálkodóknak. MAGYAR NEMZET

Egység kell a közös agrárpolitikához

Meg kell őrizni a közös agrárpolitika forrásait, ehhez azonban az európai uniós tagállamok egységére van szükség – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, pénteken.

A rendezvényen az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ösztönzési lehetőségként kell az uniós forrásokra tekinteni, amelyeket fejlesztésre fordíthatnak az ágazat szereplői.

Fotó Vajda József

Nagy István szerint Brüsszel több kötelezettséget vár el a gazdáktól a kevesebb forrásért cserébe, ami elfogadhatatlan. A tárcavezető hangsúlyozta: a tagállamok érdekeit össze kell hangolni a közös agrárpolitika kapcsán (KAP), hogy a források ne csökkenjenek. Kifejtette: a támogatások szinten tartásának szándékához a visegrádi négyek mellett több tagállam is csatlakozott. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy az olasz és a spanyol gazdákat is meggyőzze álláspontjáról – tette hozzá a miniszter. Nagy István arra számít, hogy jövő tavaszra körvonalazódhat a közös agrárpolitikával kapcsolatos megállapodás.

A tárcavezető a kerekasztal beszélgetésen arra is kitért, hogy vonzóvá kell tenni az agráriumot a fiatalok számára. A miniszter létkérdésnek nevezte a generációváltást a magyar mezőgazdaságban. Az egyik legfontosabb feladat pedig az agrár felsőoktatás és szakképzés megújítása, ebben a folyamatban pedig központi kérdés a gyakorlatorientált szemlélet – emelte ki Nagy István.

(AM Sajtóiroda, kormany.hu)