A Parlament Gazdasági Bizottsága támogatta Matolcsy György jegybankelnöki jelölését

Matolcsy György dr. - a Magyar Nemzeti Bank elnöke. - A kép forrása: mnb.hu

A Matolcsy György nevéhez kapcsolható új gazdasági és pénz politika kezdetben számos kétkedő nézetet váltott ki. Felmerültek olyan aggályok, hogy a hagyományos pénz politikához képest a Matolcsy által támogatott javaslatok kockázatosak. Az elmúlt évek azonban azt igazolták, hogy Matolcsy a Nemzeti Bank élén példamutatóan oldotta meg azokat a feladatokat, amelyek egyszerre igényelték az inflációs célok elérést, és a hitelbőség megteremtését. Reméljük, hogy a Nemzeti Bank elnöke újabb megbízatása alatt is a korábbihoz hasonló teljesítménnyel járul hozzá a kormány programjainak megvalósításához. (kpe)

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága keddi ülésén, a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával,

10 igen és 5 nem szavazat mellett támogatta Matolcsy György újbóli jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé. Matolcsy György a bizottság ülésén elmondta: a jegybank az elmúlt hat évben, a most véget érő elnöki ciklusa alatt képes volt mandátumai előírásait ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz. A jegybank a monetáris, ezen belül a kamatpolitikájával az elmúlt 6 évben 2400 milliárd forint kamatkiadást spórolt meg az államháztartásnak – közölte, hozzátéve: ha 2013 óta nincs stratégiai szövetség a kormány és a jegybank között, akkor a növekedési, felzárkózási fordulat nem valósult volna meg. Székely Sándor független képviselő magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos kérdésére a jegybankelnök hangsúlyozta: a magánnyugdíj-pénztárak bevezetése gazdaságpolitikai hiba volt. A jegybankelnök egy másik kérdésre válaszolva rámutatott: Ausztria bérszintjének 80-85 százalékát érhetjük el 2030-ra, ha az üzleti szféra és a kormány együtt megvalósít egy sikeres versenyképességi programot, ez történelmi siker lehet. Bangóné Borbély Ildikónak, az MSZP képviselőjének kérdésére Matolcsy úgy felelt: úgy kell csatlakoznia Magyarországnak az euróövezethez, hogy az kedvező legyen az országnak, a gazdaságnak. A jegybankelnök emlékeztetett Nagy Márton MNB-alelnök véleményére, miszerint még vannak olyan makrogazdasági célok, amelyeket el kellene érnie Magyarországnak ahhoz, hogy sikeresen léphessen be az eurózónába, majd megerősítette az euró bevezetéséről mondott korábbi válaszát: „a következő évtizedekben”.

A Portfolio arról ír, hogy Bánki Erik, a Parlament Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke bejelentette: a jogalkotók javasolni fogják, hogy Pleschinger Gyula az MNB Monetáris Tanácsának a tagja maradjon. A lap megjegyzi: Pleschinger mandátuma szintén most járt volna le. MTI, ATV.HU, PORTFOLIO.HU