A Nemzeti alaptanterv a kormány által vállaltan erősíteni kívánja a nemzettudatot/Emmi: Mintegy százötvenen dolgoztak a Nemzeti alaptanterven

Fotó femina.hu

Mintegy százötvenen dolgoztak a Nemzeti Alaptanterven (Nat) – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel, hozzátéve: „ismét valótlan információkkal próbálják az ellenzéki médiumok félrevezetni az embereket”. A tárca többször is tájékoztatott arról, hogy a Nat és a kerettantervek kidolgozásában mintegy százötven ember vett részt – írták. „Ennek megfelelően sohasem állítottuk, hogy kizárólag az Oktatási Hivatal által felkért 45 szakember írta” – fogalmaztak. Hozzátették, hogy a Csépe Valéria akadémikus irányításával készült első munkaverzión mintegy száz szakértő dolgozott, ennek közzétételét követően a projektmunka azonban tovább folyt, és az átdolgozást 2019-ben – az Oktatási Hivatal (OH) megbízásából – azok a szakemberek végezték, akiknek a névsorát kikérte az ellenzék, amit „az akkor éppen aktuális állapot szerint” az OH ki is adott. Az Emmi beszámolt arról is, hogy számos szakértő a megbízás lejárta után is részt vett az egyeztetésekben, a közös munkában.

A 24.hu az Oktatási Hivatal által kiadott névsor alapján írta meg hétfőn, ki az a 45 ember, aki az új NAT-on dolgozott – idézi fel az atv.hu, hozzátéve: a listán szerepel Moróné Tapody Éva neve, aki az Oktatási Hivatal szerint 2019. 05.15. és 2019.07.31. között dolgozott az új NAT-on. A pedagógus ugyanakkor Facebook-oldalán arról írt: nem vett részt a NAT előkészítésében. „A már elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízott meg az Oktatási Hivatal, jobbító szándékkal fogadtam el a megbízást. A NAT-tervezetet kérésünkre sem kaptuk meg, így azt nyilvánosságra hozatala előtt nem is láthattam” – fogalmazott. „Úgy tűnik, minket dobtak oda prédának a felbőszült tömeg elé. Nem tudom, a névsort ki adta le kinek, de akár rágalmazásnak is felfoghatnám” – tette hozzá.

Nyílt levélben reagált a DK Takaró Mihály Magyar Nemzetben megjelent interjújára, amelyben az irodalomtörténész azt mondta: „az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”. A párt köszönetet mondott azért, hogy az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásában közreműködő Takaró „nem középiskolás fokon, hanem annál alacsonyabb színvonalon próbál meg tanítani”. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője Facebookoldalán közreadott, ’mélymagyarként’ írt nyílt levelében úgy fogalmaz: „kérjük (…), hogy még sokáig mutassa az utat az élő nemzeti lelkiismeret lángoló fároszaként nekünk, többieknek, akik még mindig a liberális métely kéngőzét okádó globalista mocsárban bolyongva, hónunk alatt egy rongyos József Attila-kötettel várjuk a narancsszínű megvilágosodást”.

A pénzügyi ismereteket rendszeresen oktatni kell, a jövőben az alaptanterv részévé kell tenni – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tartott előadása után. A miniszter hosszú távú célja, hogy akár a Nemzeti alaptanterv része legyen a pénzügyi ismeretek oktatása, ezért a tárca egyeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A PM szeretné, ha a NAT egyik következő felülvizsgálatánál ez megalapozott kérés lehetne – tette hozzá.

INDEX.HU, ATV.HU, MTI, 24.HU, 444.HU, HIRTV.HU