A Miniszterelnök szokásos pénteki rádiós nyilatkozta / Orbán Viktor a szentestéről: Egy este lehet, hogy belefér

Forrás MTVA

Az uniós csúcson sikerült azt az eredményt hozni, ahogy Izland ellen 0:1-ről nyertük meg a meccset – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjújában. Már hónapok óta zajlottak a tárgyalások a német elnökséggel a költségvetési kérdésekről és az Európai Parlament lépéseiről. Szólt arról is, hogy az EP régóta szeretné átvenni a hatalmat az Európa Tanácstól. Ez volt az egésznek az európai dimenziója.

Közös európai sikerként könyvelte el a kormányfő a lengyel–magyar vétót. Bevallása szerint csak visszafogottan ünnepel, mert a cél nem az volt, hogy győzelmet arassunk a máshogyan gondolkodó tagországok felett, hanem annak tudatosítása, hogy egy észszerű megoldás született.

A fő cél az volt, hogy a politikai kérdéseket válasszák el a költségvetési kérdésekkel. Orbán Viktor köszönetet mondott a lengyeleknek, akik nélkül nem biztos, hogy sikerült volna elérnie a mostani eredményt.

Orbán szerint az Európai Parlament (EP) szeretné átvenni az irányítást az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácstól. Hangsúlyozta, hogy az EU fejlődését az állam és kormányfők fejezik ki, és ez ellen zajlik a folyamatos küzdelem. Az EP mögött azonban egy hálózat található, és itt jön képbe Soros György.

A magyar önérdeket az eddiginél szemben hangsúlyosabban kell védeni Soros Györggyel szemben

– jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint Soros György „támadásai” most túlmentek egy határon. Lehetetlenség, hogy „egy hazánkfia, ráadásul amerikai spekuláns” ott ártson a magyaroknak, ahol tud, ez pedig nincsen jól, ő pedig mindig válaszolni fog Soros György támadásaira – tette hozzá.

Genderről is kérdezték a kormányfőt. Erről azt mondta: nem lehet száz ember életét egy kivétel alapján szabályozni – tette hozzá. A kormányfő mint fogalmazott, nem az a dolgunk, hogy nehezítsük az életünket, de az egy százalék nem követelheti, hogy a többség az ő mércéjük szerint éljen, ezért is döntött az országgyűlés az Alaptörvény-módosításról, és a többi között ezért írták bele az Alaptörvénybe, hogy az anya nő, az apa férfi.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy hamarosan újabb gazdasági akciótervet jelent be január 1-jétől. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a nem gazdasági kérdésekben véleménykülönbségek szerinte fennmaradnak, utalva ezzel a migrációra.

Nincsenek felszabadító erejű, jó híreim

– mondta Orbán Viktor a koronavírus-járványról. Annyit tud pozitívumként mondani, hogy a számok nem romlanak. Az egészségügy szerinte fel van készülve. Bár a fáradtság most már az egészségügyi dolgozóknak a legnagyobb ellenfele. A hónapok óta tartó munka már jelentkezik, fásultak lettek, lankad a figyelmük. De még így is le a kalappal előttük – mondta Orbán Viktor. Síelést ne tervezzünk, továbbra is tartani kell a határzárat.

December 27-én vagy 28-án megkezdik az oltást, első körben 35 ezer oltóanyag érkezik, első helyen pedig a Dél-pesti Centrumkórházban fogják beoltani az egészségügyi dolgozókat. Ez a vakcinamennyiség, azt mondta, hogy most egyelőre az egészségügyi dolgozók számára lesz elegendő.

Az egészségügyi dolgozóktól azért kéri, ha lehet, oltassák be magukat azért is, hogy levédjék magukat. De kötelezni senkit nem akar, mert az oltás továbbra is önkéntes és ingyenes marad. Hozzátette: amikor tömeges oltás lesz, akkor regisztráció szerint fogunk haladni, ugyanakkor kijelentette: ha egy hétvége alatt kellene beoltani mindenkit, az is sikerülne.

Idén kis karácsony lesz

– jelezte a kormányfő, hozzátéve, hogy nem akarja, hogy kockáztassunk, éppen ezért arra kéri az embereket, hogy karácsonykor is inkább maradjanak otthon. Arra vonatkozóan, hogy feloldják-e a szenteste a korlátozást, még nem világos, ezt a december 21-ei kormányülésen döntik el, mert mint fogalmazott, egy este lehet, hogy belefér, és lehet, hogy a 10 fős családoknak nem számítják majd bele a 14 évnél fiatalabbakat, hogy többen is tudjanak együtt ünnepelni.

 

Forrás: index.hu, Balogh Krisztina