A kormány keresi az eszközöket az iskolai erőszak megelőzéséhez

Fotó vehir.hu

Pánikgombbal riaszthatnák az iskolaőrt a pedagógusok szükség esetén

Speciális mobilapplikációt fejleszt a szaktárca az iskolai erőszak megelőzésére, mely az északkeleti országrészben gyakrabban fordul elő, de alapvetően az ország egész területén vannak intézmények, amelyekben megalapozott egy erre felkészített szakember jelenléte. A jelenlegi törvénymódosítás értelmében a pedagógusokkal szembeni erőszakos fellépés 12 éves kortól büntethető.

Pánikgomb pedagógusoknak – speciális mobilapplikációt fejleszt a szaktárca az iskolai erőszak megelőzésére, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Rétvári Bence a parlamentben.

A pánikgombbal a tanár az iskolaőrt riaszthatná, ha baj van. Az iskolaőrök várhatóan szeptembertől kezdhetik meg munkájukat

ott, ahol erre igény van – imertette az Emmi államtitkára.

Nem kötelező az iskolaőr alkalmazása

Horváth László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn elmondta, azok az iskolák, amelyek kérik és szükségük van rá, ezt a lehetőséget megkapják.

„Ez nem kötelező, illetve nem szól az idők végezetéig. Tehát, ha valaki kéri, és azt mondja egy idő után, hogy köszönöm szépen, de már nincs rá szükségem, akkor nála megszűnik ez az intézmény” – jelentette ki a miniszteri biztos.

A visszatartás az iskolaőrség elsődleges feladata

Hozzátette: az iskolaőrség elsődleges feladata egyébként is az, hogy visszatartson, ha kell elrettentsen, puszta jelenlétével fokozza az iskolában dolgozók és tanulók biztonságát.

Arra is lehetőséget ad mindez, amelyre eddig nem volt lehetőség, hogy ha szükséges, akkor – mint fogalmazott – gyors, erős és hatékony közbelépéssel akadályozza meg az őr az agresszort.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kérdésre válaszolva azt mondta,

a középiskolákban, a szakképzésben, illetve az általános iskolák felső tagozatain fordul elő leginkább erőszakos magatartás, zaklatás

akár diákok között, akár tanárok és diákok között.

Északkeleten gyakoribb az iskolai erőszak

„Talán az északkelet-magyarországi régió magasabban reprezentált ezen a téren, de az ország egész területén vannak olyan intézmények, ahol úgy gondoljuk, hogy megalapozott egy erre felkészített szakember jelenléte” – mondta az oktatási államtitkár.

A toborzással kapcsolatban kifejtette, hogy a rendőrség keretei között zajlik majd, hiszen egy

Egyelőre az intézmények felmérésére történt meg, hiszen pénteken szavazta meg az Országgyűlés az erről szóló törvényt. Amint hatályba lép, indul a toborzás a rendőrségi honlapokon, hogy augusztusban elindulhasson a képzés.

Az iskolaőrt nem az intézmény finanszírozza majd, de minden esetben együttműködési nyilatkozatot ír alá vele,

amely meghatározza az együttműködés feltételeit.

„Az iskolaőrség egyelőre kizárólag állami intézményekben fog elindulni, és a későbbiekben, ha lesznek olyan egyházi és magánintézmények, amelyek kérik, akkor a tapasztalatok alapján kibővítjük rájuk is a programot” – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Jelenleg a pedagógusoknak a pedagógiai-pszichológiai módszereken túl valójában fegyelmezési jogkörük nincs. Az iskolákban szolgálatot teljesítő biztonsági őrnek, portásnak pedig a vagyonvédelmen túl szintén nincs jogköre. Az iskolaőrök esettanulmányok segítségével speciális felkészítést kapnak, hogy milyen esetekben mi a helyes fellépés.

A kormány abban bízik, hogy az őrök esetében sem lesz a fizikai erőszak általános gyakorlat, ez egyáltalán nem cél.

A tanárokkal szembeni rendbontások többsége esetén azonban a tanulók tudatában vannak, hogy a tanárnak nincs joga ahhoz, hogy fizikailag regulázza őket, és ezzel történik visszaélés általában. Az iskolaőrnek, ha megtámadják, akkor joga van ahhoz, hogy fizikailag fellépjen a támadóval szemben.

Megvonhatják a családi támogatást 

A jelenlegi törvénymódosítással kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, a pedagógusokkal szembeni, hivatalos személlyel szembeni erőszakos fellépés 12 éves kortól büntethető. Ha egy tanulót ilyen jellegű bírósági ítélettel sújtanak, akkor a családjától egy évre megvonják az utána járó családi támogatásokat.

Az iskolakezdés időpontjára kitérve rögzítette, jelenleg sincs arra vonatkozó egységes szabály. Nem mondja ki jogszabály azt, hogy 8 órakor kezdődjön az oktatás az iskolákban, a jogszabály csak arra tér ki, hogy 7 óra 15 perc előtt nem lehet időzíteni a kezdést.

„Az, hogy a 9 órás iskolakezdés mennyire jelent generális megoldást a vírus elleni védekezés szempontjából, azt gondolom, hogy érdemes alaposan felmérni” – zárta az államtitkár.

Forrás: hirado.hu