A KAP régen betöltött szerepe a múlté

Forrás: agrotrend.hu

A Copa-Cogeca tagszervezetek egyértelmű pontosítást kértek Frans Timmermans alelnöktől az Európai Bizottság KAP-tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontjáról.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke rendkívüli online megbeszélésen vett részt a Copa-Cogeca (Európai Gazdálkodók és Agrárszövetkezetek) képviselőivel a KAP tárgyalási folyamataival és az Európai Zöld Megállapodással kapcsolatban. A KAP-ról szóló legújabb (negatív tónusú) nyilatkozatait követően mind a Copa, mind a Cogeca képviselői szükségesnek tartották, hogy jobban értelmezni lehessen a Bizottság tárgyalási megközelítését – adja hírül honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Timmermans megerősítette februári ígéretét a Bizottság által a Green Deal-el kapcsolatban tett javaslatok hatásvizsgálatról. Az alelnök egyúttal megnyugtatta a résztvevőket, hogy a KAP javaslat visszavonását mégsem fontolják meg, mivel a háromoldalú tárgyalások során lát teret a megoldásra a társjogalkotókkal. A Bizottság emellett visszautasítja azt, hogy a soros német elnökség szerint nem demokratikus a Bizottság mostani szerepvállalása a trilógusban. Személy szerint azért szeretne közvetlenül is ott lenni, hogy „lássa, jó irányba haladnak-e a tárgyalások”.

Kijelentette, a termelők „saját bőrükön” érzik a klímaváltozást, a helyzet romlik. Úgy vélte, az EU-nak példát kell mutatni, hiszen a KAP régen betöltött szerepe a múlté. Hozzátette, újat kell tenni; úgy, hogy ebből mindenki kiveszi a részét. Szerinte rengeteg pénz áll rendelkezésre ahhoz, hogy újítsunk, fejlesszünk, hogy hipermodernné váljunk, s közben csökkentsük a stratégiák által célként kiemelt inputokat. Kérdésre felelve kiemelte, az USDA jelentés nem tér ki arra az aspektusra, hogy új európai technológiai szinttel számoljon, ezért az eredményei nem jók.

Az Európai Zöld Megállapodás uniós hatásait elemző USDA tanulmány sarkosabb megállapításai a következők: – az EU mezőgazdasági termelése 12%-kal csökken;
–    az árak 17%-kal emelkednek;
–    az export 20%-kal csökken;
–    az import 2%-kal nő;
–    a gazdaságok bevétele 16%-kal csökken;
–    éves szinten egy főre vetítve 153 dollárral kerül többe az élelmiszer.

Christiane Lambert, a Copa elnöke a találkozót követően hangsúlyozta: „Konstruktív eszmecserénk során emlékeztettem Timmermans urat arra, hogy a gazdák valóban sokat tesznek a klímacélokért. Számos olyan kezdeményezésünk van, amelyekben az éghajlat és a biológiai sokféleség áll a tevékenységünk középpontjában. Ebben Európa élen jár. A zöld megállapodásnak segítenie kell erőfeszítéseinket az összes mezőgazdasági termelő számára, senkit sem hagyva magunk mögött.

Arra számítunk, hogy az EU átfogó hatásvizsgálatot készít, és az intézmények folytatják a tárgyalásokat a KAP 2020 utáni reformjáról. Mindannyiunknak világos jövőképre van szüksége az EU mezőgazdasági jövőjéhez.”

agrotrend.hu / NAK