A háború által érintett területek egyharmada bevetetlen maradhat Ukrajnában

Fotó pixabay

Az ország délkeleti részein a háborús pusztítás a termőterület 90 százalékát használhatatlanná tette.

Helyi szakértők szerint a háborús cselekmények által érintett területeknek mintegy egyharmada Ukrajnában minden bizonnyal bevetetlenül marad, és az elvetett területek betakarítási lehetősége is bizonytalan – olvashatjuk az agriculture.com hírportálon.

Bizonyos pótlást jelenthetnek a másodvetések

Bár a háború végéig még sok minden változhat de a harcok által feldúlt és a be nem vetett területek termésére gyakorlatilag már nem lehet számítani.

Olyan nagygazdaságok is vannak az ország délkeleti részein, amelyekben a háborús pusztítás a termőterület 90 százalékát használhatatlanná tette. Ezeken a területeken napraforgó és kukorica vetésére nemigen lesz lehetőség, de bizonyos pótlást jelenthetnek a másodvetések.

Az ukránok főleg a hajdina vetését tervezik azokon a területeken, ahol a normál tavaszi vetést nem sikerül elvégezni. Ez a rövid tenyészidejű gabonanövény nyári vetés esetén is elfogadható termést ad, és az ukrán étkezésben hagyományosan fontos szerepet játszik.

Hajdina vetését tervezik, csak az a kérdés lesz-e üzemanyag a learatásához

A termés betakarításához üzemanyagra is szükség van, amelyhez a nyersolajat Ukrajna eddig 70 százalékban Oroszországtól és Fehéroroszországtól vásárolta. A fent vázolt körülmények Ukrajna, sőt az egész világ élelmiszer-ellátása szempontjából beláthatatlan következményekkel járhat.

Szerencsére az országnak jelentős, több évre elegendő tartalékai vannak cukorból, kukoricából és napraforgóolajból. A vetésre alkalmas területeken is nélkülözhetetlen azonban az üzemanyag, ami legfeljebb csak külföldi segítséggel pótolható.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre