A gyékény és a tyúk Biharnagybajomban

A Biharnagybajomi Önkormányzati Száraztészta-üzem kiváló tíztojásos száraztésztái. - A kép forrása. biharnagybajom.hu

Biharnagybajomban a tavalyinál közel 20 százalékkal, kisebb létszámmal, várhatóan nyolcvan fővel működik a közmunkaprogram 2019-ben.

A közmunka nem szűnhet meg, mert mindig lesznek olyan emberek, akik nem tudnak elhelyezkedni, vagy nem biztosít a számukra elégséges megélhetést a versenyszféra – vélekedik Szító Sándor polgármester. Ugyanakkor Biharnagybajomban több közmunkaprogram is fut. A gyékényfonók, valamint a Száraztészta-üzem számára az Önkormányzat megvásárolta a volt ABC-áruház épületét, míg a többiek külső helyszíneken dolgoznak. A fő profil a gyékényfonás, ennek termékeire az ország minden pontjáról érkezik megrendelés. Ezt célszerű fejleszteni. Önfenntartó a Biharbajomi Önkormányzati Tyúktelep és az erre épülő Száraztészta-üzem. A tésztát egyelőre a település konyhája használja fel. Az ide szükséges zöldséget az önkormányzati mezőgazdasági programban termelik, az ezres tyúkállomány takarmányszükségletével együtt. Biharbajomnak is van térkőgyára, és természetesen a település üzemeltetése, a közterületek parkosítása, karbantartása során is nagyon hasznos munkát végeznek a közmunkások. (Forrás: haon.hu/KZS)

Losonczi János, a Kisgazda Polgári Egyesület Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

Losonczi János, a Kisgazda Polgári Egyesület Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének az elnöke: Biharnagybajom jó példa arra, hogy a nagypolitikától független, a helyi emberek érdekeit képviselő, a példánkban a 2006-tól folyamatosan működő Biharbajomért Egyesület által életre hívott helyi politika is tud igazi eredményeket felmutatni. Ugyanakkor a közmunka-bérek emelése feltétlenül indokolt. A jelenlegi közmunka-bér csak egy induló alapbér lehet, aminek feltétlenül ki kell egészülnie az elért teljesítmény arányában. Ugyanis éppen Biharnagybajom esetében látható egyértelműen, hogy nem feltétlenül a közmunkában foglalkoztatott dolgozókat kell átirányítani a versenyszférába, hanem a teljesítmény-érdekeltség révén magát a közmunka egyes rész-területein felépített tevékenységek válhatnak a helyi versenyszféra meghatározó és életképes részeivé. Ez az, az életképes közfoglalkoztatás, amit Hajdú-Bihar Polgári Kisgazdái mindenféle nagypolitikai elgondolástól függetlenül, örömmel segíteni és támogatni tudnak. (KPE)