A görög hatóságok Panamában nyomoznak a lebukott EP-alelnök pénzügyei után

Fotó: Shutterstock

A közösségi médiában bukkantak fel állítólagos számlákról készült képek, ezután léptek a görög hatóságok.

A görög hatóságok információkat kértek Panamától a korrupciós vádak miatt Brüsszelben őrizetben lévő Eva Kaili európai parlamenti képviselő számláira történt esetleges katari utalásokról – idézte a Politicót a hvg.hu.

A cikk szerint a görög pénzmosás elleni hatóság elnöke, Haralambosz Vurliotisz „sürgős megkeresést küldött a panamai hatóságoknak – az ország egy jól ismert adóparadicsom, a pénzügyi átláthatóság hiányáról híres -, amelyben tájékoztatást kért arról, hogy a gyanú szerint Kaili számára Katarból eljuttatott 20 millió euró egyes részletei nem jelentek-e meg olyan panamai számlákon, amelyeket Kaili, vagy a családtagjai nyitottak”.

Vurliotisz azt követően fordult kérésével a panamai hatóságokhoz, hogy „a közösségi médiában olyan bejegyzések kezdtek keringeni, amelyek állítólag Kaili és családtagjai panamai számláinak banki dokumentumait mutatják, rajtuk a Katarból érkezett utalásokkal. A bejegyzések szerint a számlákat a panamai Bladex Banknál vezették, és Kaili, az apja, Alexandrosz Kailisz és az anyja, Maria Ignatiadu tulajdonában voltak. A számlákon állítólag 20 millió euró található, amelyet Katarból utaltak át több részletben”.

A beszámoló szerint Kaili ügyvédje, a védence ártatlanságát hangsúlyozó Mihalisz Dimitrakopulosz elmondta, a dokumentumok hamisak, és azt várja, hogy a görög hatóságoknak ezt panamai kollégáik is megerősítsék.

A görög hatóságok a múlt héten, a pénzmosással kapcsolatos nyomozás idejére, lefoglaltak egy közel 1 hektáros földterületet Párosz szigetén, amelyet Kaili és élettársa, Francesco Giorgi vásároltak, valamint lefoglalták a vásárláshoz használt számlát is.

Dimitrakopulosz szerint az ingatlanvásárlás legális volt, és a vásárlásra használt pénz Kaili saját jövedelméből származott – áll a hvg.hu által idézett írásban.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2022/12/30/a-gorog-hatosagok-panamaban-nyomoznak-a-lebukott-ep-alelnok-penzugyei-utan#