A Dunaferr mégiscsak életképes / Újra felizzítják a kohókat Európában, felkészül a Dunaferr?

Fotó: ripost.hu

A szocializmusból megmaradt kohászatok reneszánszát hozhatja el a fémipari termékek brutális drágulása Közép-Európában. A horvátországi Sziszeki Vasmű olasz tulajdonosa máris belekezdett egy 200 millió eurós gigaberuházásba. Újra felmerül a kérdés, mi lesz a Dunaferrel?

Nem várt mellékhatása van a fémipari termékek brutális drágulásának. A napokban jelentette be a Sziszeki Vasmű olasz tulajdonosa, a Danieli-csoporthoz tartozó ABS, hogy a hazai gyárai mellett ezt a létesítményét is bővíti és modernizálja.

A jelentős, 200 millió eurós beruházás keretében az üzemcsarnok új, nagy kapacitású Danieli Digital Melter olvasztótégelyt kap,

amelyet egy 16 hektáros napelempark – ez lesz Horvátország legnagyobb fotovoltanikus erőműve – lát majd el energiával, valamint egy acélhengerlőt is beépítenek, így a gyár nemcsak nyersanyagokat, hanem készterméket is elő tud majd állítani. 

A hír méltán okoz meglepetést, elvégre az elmúlt húsz-harminc év nem a kohászat virágkoráról szólt, legalább is Közép-Európában lassan, de biztosan pusztultak le az egykori szocialista nehézipar ékkövei, elég csak a magyar Dunaferr kálváriájára gondolni, de nem volt jobb helyzetben a már említett Željezara Sisak sem. A Száva-parti ipari monstrum egykor a horvát nehézipar legfontosabb szereplője volt,

Sziszek GDP-jének hetven százalékát biztosította, 14 ezer dolgozónak adott munkát, és fénykorában éves szinten 2,1 millió tonna terméket, többnyire acélt, nyersvasat állított elő.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/ujra-felizzitjak-a-kohokat-europaban-felkeszul-a-dunaferr