A gazdáknak agrárkárenyhítési rendszerrel nyújt segítséget a kormány; július 1-jén indul a falusi csok

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a termelők idén eddig mintegy 550 aszálykárt jelentettek be körülbelül 24 ezer hektárnyi területre; a gazdáknak az Agrárminisztérium által kifejlesztett agrárkárenyhítési rendszer nyújt segítséget – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, az agrártárca felkészült arra, hogy mindent megtegyen a kárenyhítés érdekében. A tárcavezető ezzel kapcsolatban beszámolt az öntözési idény meghosszabbításáról – így a gazdák hosszabb időn át juthatnak kedvezményesen öntözővízhez -, jelezve, hogy a kormány hosszú távon is egy olyan öntözőrendszer kialakítását szeretné támogatni, amely lehetővé tenné, hogy az időjárás kisebb hatással legyen az agráriumra.

A politikus arról is szólt, hogy július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány legutóbbi ülésén döntött a támogatás részletszabályairól. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint összesen 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében, országosan kiterjed. A támogatás legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető – közölte, hozzátéve: vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható.

A miniszter arról is beszámolt: bár tapasztalható egy megtorpanás a világgazdaságban, főleg az európai gazdaságban, az eurózónában, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő – jegyezte meg, hozzátéve: gazdasági akcióterv is készül, konkrét bejelentések, programok lesznek, amelyek a magyaroknak is megtakarításaik szempontjából kedvező lehetőségeket tartogatnak. MTI

A termelőket az aszálykár-enyhítési rendszer segíti

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a 2019. kárenyhítési évben a termelők eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24.000 hektár területre, míg az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán 1 kárbejelentés érkezett 41 hektár területre. A mostani csapadékszegény időszakban az Agrárminisztérium által az elmúlt években folyamatosan fejlesztett agrárkár-enyhítési rendszer nyújt segítséget.

Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én

Az egyes növények vegetációs időszakában felmerülő aszály miatti károkat – így az őszi vetésű növények kárait – csökkentheti az agrárkár-enyhítési rendszer, amelyhez a károsult termelőknek az alábbi lépéseket kell megtenniük.

A növény károsodását, annak észlelését követő 15 napon belül, elektronikus úton be kell jelenteni a Magyar Államkincstár www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapján elérhető MKR Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül, ügyfélkapus beazonosítást követően.

Ha a termelő a kárbejelentést az Egységes kérelem elektronikus felülete nyitva állásának időszakában kívánja benyújtani, akkor az ügyfélazonosítóval rendelkező károsultnak először az Egységes kérelmet kell benyújtania és csak azt követően tehető meg a kárbejelentés.

Ebben a falugazdászok is segítséget nyújtanak.

A növény vegetációs időszakában bekövetkezett aszály és a növényben bekövetkezett kár között ok-okozati összefüggésnek kell fennállnia, amelyet a területileg illetékes kormányhivatal a termelői kárbejelentést követően igazol. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (a https://agro.met.hu) a termelők és a hatóságok számára településekre lebontva közöl információkat egyes, a kárenyhítési rendszer által kezelt kedvezőtlen időjárási jelenségek, köztük az aszály bekövetkezéséről is, amelyek az ellenkező információk bizonyításáig alkalmazandók a kárenyhítési eljárásban.

Ha a termelő által határidőben bejelentett aszálykárokat a területileg illetékes kormányhivatal is visszaigazolja, akkor a 2019. kárenyhítési év végén ezen károk után kárenyhítő juttatás vehető igénybe akkor, ha további támogatási feltételek is teljesülnek. Ezek közül a legfontosabbak:

  • a kárenyhítési rendszerben való tagság,
  • a károsodott növény 30%-os hozamcsökkenése (terméskiesése) és 15%-os hozamérték-csökkenése (termelésiérték-kiesés),
  • a kárenyhítési hozzájárulás szeptember 15-ig történő megfizetése,
  • az aszályhelyzetről a miniszter október 31-ig közleményt ad ki az adott térségre vonatkozóan,
  • a károsult november 30-ig benyújtja a kárenyhítő juttatás iránti igényét.

A 2019. kárenyhítési évi tagság az április 9-én nyíló Egységes kérelem elektronikus felületen megadott terület- és növényadatok alapján dől el (kötelező tagság),

vagy a felületen megtett nyilatkozattal hároméves időtartamra önkéntesen is a rendszer tagjává lehet válni.

Forrás: AM sajtóiroda, magyarmezogazdasag.hu