A kormány lehetővé teszi a harmadik oltás fölvételét, az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a vírus elleni beoltottság, a MOK és a MESZK üdvözli a kötelezővé tételt

Fotó MTI, Máthé Zoltán

A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A harmadik oltás felvételére a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok ettől eltérhetnek. Azt is az orvosok döntik el, hogy melyik oltóanyagot adják be. A miniszterelnök közölte: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás. Orbán Viktor azt is bejelentette: az iskolakezdés előtt két nappal minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, ha a szüleik ezt megengedik.
Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint Orbán Viktor mégiscsak beismerte a rádióban, hogy egy nagyon fontos kérdésben igaza van Karácsony Gergely főpolgármesternek és az ellenzéknek, valóban meg kell vizsgálni a koronavírus-elleni harmadik oltás bevezetésének lehetőségét.
A DK szerint a miniszterelnök bejelentése nyílt beismerése, hogy a kormány „veszélybe sodorta a kínai vakcina erőltetésével” az időseket. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes kiemelte, hogy azért lesz az EU-ban Magyarországon elsőként harmadik oltás, mert az unióban sehol másutt nem oltottak a kínai vakcinával. A párt újra benyújtja a szabad vakcinaválasztásról szóló javaslatát.
Karácsony Gergely szerint a kormány „bátortalan lépései” helyett sokkal gyorsabb, aktívabb és proaktívabb cselekvésre van szükség, ezért „szeretné felszólítani” a kormányt, hogy szervezzen oltási kampányt kifejezetten a Sinopharmmal oltott idősek felüloltására. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a kormánynak ki kell mondania azt is, hogy nem olt többet a 60 évnél idősebb korosztályban Sinopharm-vakcinával.

Fontosnak tartja és üdvözli a Covid-oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozók számára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – közölték a a Portfolio érdeklődésére Orbán Viktor reggeli nyilatkozatát követően. Az egészségügyi dolgozók átoltottságáról a MOK-nak hivatalos adata nincs, de magasabb az átoltottság, mint a lakosság körében – írták. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szintén támogatja a kezdeményezést, amelynek bejelentését korábbra is várták, – nyilatkozta a portálnak Balogh Zoltán, a kamara elnöke, aki szerint mindez jelentősen hozzájárul a negyedik hullám megelőzéséhez, illetve az arra való felkészülés miatt is fontos, hogy az egészségügyi foglalkoztatottak példát mutassanak.
Nagy Marcell, a MOK titkára a 444.hu-nak úgy nyilatkozott: az egészségügyi dolgozók kötelező oltását jó ötletnek tartja, szerinte más munkakörökben is szükség lenne rá. Szerinte szintén jó ötlet az orvosokra bízni, mit adnak be harmadik oltásnak, de továbbra is kérdés, mi lesz azokkal, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség az első kettő után.
A Népszava szerint a kormány kifejezetten a kínai vakcinára szabta a harmadik körös oltóakciót. Szerintük az utal erre, hogy a második oltás után már négy hónappal beadnák a harmadik dózist, mert így tudják a legtöbb Sinopharmmal beoltott idősnek beadni még jóval az őszre várt negyedik járványhullám előtt.

mti.hu