Békés megyében készülnek majd a jövő helikoptereinek alkatrészei

Fotó hvg.hu

Werner György a KPE választókerületi vezetője:

A Polgári Kisgazdák büszkék arra, hogy Gyula városa egyre inkább visszanyeri Békés megében azt a vezető pozíciót a települések között, amelyet évszázadokon keresztül élvezett. A KPE sokat dolgozik azért, hogy a civil szervezetekkel együttműködve a most következő önkormányzati választáson ismét legyen Polgári Kisgazda önkormányzati képviselő. A városért sokat dolgozott, számunkra felejthetetlen Balogh Lajos méltó utódot kell kapjon a városi vezetésben.

Gyulán épít alkatrészgyárat az Airbus Helicopters

Egy Békés megyei várost, Gyulát választotta ki egy új repülőipari beruházás helyszínéül az Airbus Helicopters és a magyar kormány, ahol egy helikopteralkatrész-gyárat fognak felépíteni zöldmezős beruházás keretében. A vonatkozó közlemény szerint a kelet-magyarországi város ezzel hazánk repülőipari fejlesztésének legfontosabb helyszíne lesz a jövőben.

A hírt Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója, valamint Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos jelentette be. 2018 végén a felek szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében hosszú távú repülőipari projektek megvalósítása érdekében működnek együtt egymással a jövőben.

A Gyulán épülő üzemben a helikopterek dinamikus rendszereihez szükséges precíziós alkatrészeket fognak előállítani az Airbus termékválasztékába tartozó összes helikoptertípus számára. A gyártás várhatóan 2021-ben indul el. A magyar kormány a fém alkatrészek felületkezeléséhez szükséges képességeket biztosítja, továbbá egy Repülőgépipari Akadémia is létesül az új Airbus üzem szakember utánpótlásának képzésére – közölték.

Az új létesítmény az Airbus és a magyar állam közös vállalkozásában fog működni. Az Airbus birtokolja majd a részvények többségét és a cég lesz felelős az üzem operatív irányításáért is.

„Magyarországon lehetőségünk nyílik arra, hogy alkalmazzuk az új üzleti stratégiánkat, ami szerint szakosodott gyártóközpontokat hozunk létre, zöldmezős beruházásként, hogy a legmodernebb iparági igényeknek is meg tudjunk felelni” – mondta Bruno Even. „Jól képzett munkaerőre is támaszkodhatunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a jövőben a magyarországi gyár is az egyik tagja lesz a globális Airbus Helicopters családnak.”

Forrás: hvg.hu