Zuhan a gáz ára, közel az egyéves mélypont

Fotó origo.hu

Egy hónap alatt csaknem 50 százalékkal csökkent a gázár a holland TTF gáztőzsdén, már 70 euró alatt van a jegyzés.

Folytatódik az áresés a földgáz piacán, az irányadó holland TTF-ár megawattóránként 67 eurón is járt szerda reggel. Ilyen alacsony áron utoljára tavaly, január közepén kereskedtek a földgázzal a legközelebbi, februári szállításra – írja a Portfolio.

Az európai földgázárak 2023 első kereskedési napjain tovább estek, és több mint 75 százalékkal elmaradnak az augusztusban elért 350 eurós rekordszintektől is, mivel a vártnál melegebb hőmérséklet enyhítette a gázhiány és a takarékosság szükségessége miatti aggodalmakat. Az előrejelzések szerint a következő két hétben Európa nagy részén az évszakos normák feletti hőmérséklet várható.

A portál szerint az is hozzájárul az árak eséséhez, hogy az LNG-behozatal rekordszinteket ért el, valamint a szokásosnál magasabbak készletek is pozitívan hatottak. Emellett a franciaországi és németországi szélerőművek megnövekedett energiatermelése szintén hozzájárult az árnyomás enyhítéséhez.

A gáztárolók Európa-szerte 83,5 százalékban teltek meg január 1-jén, ami jóval meghaladja az ötéves szezonális 70 százalékos normát.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2023/01/04/zuhan-a-gaz-ara-kozel-az-egyeves-melypont