Zsugorodik a magyar feketegazdaság

Fotó: Balázs Attila, MTI

Már 2010 óta jelentősen csökkentek egyes közterhek, évről évre enyhülnek a munkát terhelő adók és bővül az áfacsökkentés: az adóbevételek a közteher-csökkentések ellenére mégis emelkednek.

Az egyre csökkenő adóterhek mellett idén az első félévben

320 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be az államkasszába,

mint a tavalyi első hat hónapban. Az év első felében az öt legnagyobb adótípusból, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a járulékokból, valamint a személyi jövedelemadóból január eleje és június vége között 5830 milliárd forint folyt be az államkasszába – nyilatkozta Tállai András a Magyar Időknek.

Tavaly az első hat hónapban az öt tehertípusból együttesen 5506 milliárd forint érkezett be. Idén a legnagyobb többlet a forgalmi adónál jelentkezett, de érdemleges emelkedést jegyeztek fel a bérek után szóba jövő elvonásoknál, így az szja-nál és a társadalombiztosítást megillető tételeknél. Az áfáról beszélve Tállai András azt mondta, hogy a 2010-es kormányváltás óta több, a feketegazdaság elleni intézkedés is életbe lépett.

Ha mindenki befizeti az adót, akkor a terheken még csökkenteni is lehet, ahogy az meg is történt

– szögezte le az államtitkár.

„A forgalmi adóból származó összeget az is emelhette, hogy egyre többen dolgoznak, a munkavállalóknak egyre több a fizetésük, vagyis többet költhetnek el a boltokban, a szolgáltatóknál” – emelte ki Tállai András, felidézve, hogy a kormány 2016-ban hat évre szóló bérmegállapodást írt alá a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel: eszerint ha a munkáltatók nagymértékben megemelik alkalmazottaik fizetését, akkor az állam csökkenti közterhüket. Az állam vaskos, százmilliárdokban mérhető adócsökkentéssel járul hozzá a versenyszféra fizetésemeléséhez – fogalmazott, megjegyezve, hogy az egyezség beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Magyarország ugyanis a bérfelzárkózás időszakát éli.

(Forrás: hirado.hu alapján, hiros.hu)