Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet avattak Lovászpatonán

Fotó: Polgár Tibor, Napló

Három évig tartó, lépésről lépésre haladó építkezés után, összesen 75 millió forintból elkészült a Lovászpatonai zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem, amit ünnepélyes keretek között adtak át kedden.

Lépésről lépésre

Pintér Imre, Lovászpatona polgármestere köszöntőjében elmondta, a beruházás a Startmunka mintaprogramhoz kapcsolódóan valósult meg, melyhez 2013 őszén csatlakozott a jelentős mezőgazdasági múlttal rendelkező községük.

Felidézte: az elmúlt években építettek két nagy méretű fóliasátrat, ezek mellett hozzáfogtak az üzem kivitelezéséhez, raktárakat hoztak létre a termények számára, miközben a különféle zöldségeken túl gombákat is termeszteni kezdtek. Az elkészült épület földszintjén zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet alakítottak ki kazánházzal, hűtőkonténerrel. A további terveik között szerepel egy-egy bemutató- és oktatóterem, valamint egy gyógynövényszárító és csomagoló megvalósítása a tetőtérben.

Nyolc új munkahely keletkezett

Pintér Imre megjegyezte, a projekt 75 millió forintos összköltségét több mint 48 millióval támogatta a Belügyminisztérium a Startmunka mintaprogramon keresztül, míg a helyi önkormányzat csaknem 27 millió forintot biztosított a fejlesztéshez. A polgármester kiemelte, a beruházáshoz vonatkozóan megalakult a Lovászpatonai szociális szövetkezet, ezáltal nyolc új munkahely keletkezett. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 60 millió forinttal támogatja a szövetkezet működését, a gépek és a berendezések jelentős részét ebből a forrásból vásárolták meg, illetve ebből fizetik a dolgozók bérét három évig.

Piacot jelent a helyi őstermelőknek

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormányzat sikeres gazdaság- és foglalkoztatáspolitikájának köszönhetően mostanra eljutottunk oda, hogy Pápán és környékén, így Lovászpatonán is mindenki találhat magának munkahelyet, aki dolgozni szeretne. Hozzátette, ehhez többek között a gazdasági fejlődés, a Startmunka mintaprogram, valamint az a szemlélet biztosítja az alapot, miszerint segély helyett munkát kell adni az embereknek. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a Lovászpatonán zajló értékteremtő munka segíti a település jövedelmezőségét, jövedelmet biztosít az itt dolgozóknak, nem utolsó sorban pedig a feldolgozás szempontjából piacot jelent a helyi őstermelőknek.

Példaértékű összefogás

Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője külön kiemelte a helyiek példaértékű összefogásával, együttműködésével létrejött szociális szövetkezetet. A Lovászpatonai zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem átadásán Farkas Ervin evangélikus lelkész áldotta meg az épületet.

(veol.hu, Polgár Tibor)

Papp Tamás a KPE Veszprém megyei vezetője: Mi, Polgári Kisgazdák a 4. számú választókerületben a Fidesszel közös jelöltünket Kovács Zoltánt támogatjuk.