Zöldítés holisztikusan (a teljességre, az egészre törekvően) – egyéni érdek, kontra társadalmi érdek

Fotó pixabay

Egyszerű kiskertes polgárként nézem, hallgatom a „zöld” forradalomról szóló elképzeléseket Uniós és hazai szinten.

Előrebocsájtom, nem vagyok szakértő, tehát következtetéseim kizárólag a józan paraszti észből származnak.

A legutóbbi interjú Matolcsy Györggyel kerekítette azt a gondolatot, hogy Magyarországon összeállt egy jól működő rendszer hazánk „zöldítésével” kapcsolatban.

Amit én látok, hogy minden iparág és az emberek egyénileg is felismerték ennek a jelentőségét.

Dicsérendő és rendkívül értékes az az emberi hozzáállás, hogy szedjük a szemetet, hogy szelektíven gyűjtjük, hogy kezdünk odafigyelni a fogyasztásunkra, igényeljük azt, hogy a közelből érkezzen a hazai – minőségi – termék.

Ha nem fogtuk volna fel, ez mind a mi „holisztikus” szemléletünket erősíti. Ezen kívül a szétforgácsolt, leamortizált emberi közösségek újra kezdenek összeállni –akár kertész csoportba – az „új” értékek mentén.

Szerintem ez nagyon jó hír!

Erre alkalmas a kormánynak minden intézkedése, ami a vidék, a falvak felemelésével, a korszerű gondolatok és technológiák bevezetésével foglalkozik a teljes gazdasági spektrumot lefedve.

Az látszik körvonalazódni, hogyha akarjuk, közösen, ezen cselekedetek lehetnének a „kiegyezés”, a „nemzeti minimum” és a megbékélés alapjai.

Egészséges életünk, gyermekeink, unokáink jövője és a társadalom mentális egészsége, az egyéni és társas boldogságunk érdekében erre nagy szükség lenne.

Talán ha visszatérnénk az „azt látom, ami ténylegesen ott van”, valamint visszatérnénk a vitakultúra alapjaihoz, ennek lenne reális esélye.

Túl sok volt az elmúlt idők pocskondiázó, kulturálatlan, egymást letorkolló, a másikba szügyig gázoló megnyilvánulás. Az a gondolat fogalmazódik meg a józan gondolkodású emberekben, hogy ezzel fel kell hagyni. Az egyén szintjén mindenesetre – legnagyobb örömömre – látok elmozdulást ennek érdekében.

Kezdjünk tanulni újra a természettől, kérdezzük azokat az embereket, akik szinte szimbiózisban élnek a környezetükkel. Nézzünk föl és le, alá és mellé a dolgoknak, hogy belássuk, nekünk kell igazodni a természethez, mert átalakítani már megpróbáltuk, sikertelenül.

PI, KPE