Zöld-szüretre kérnek engedélyt a szőlősgazdák

A kép forrása. agronaplo.hu

A rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a szőlősgazdák hatalmas értékesítési nehézségek elé néznek, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borlepárlási lehetőség mellett a zöld-szüret engedélyezését is kérte a szaktárcától – írja csütörtökön a Világgazdaság, hozzátéve, hogy zöld-szüret Magyarországon még soha nem volt, ilyenkor még az érés előtt leszedik a fürtöket.

A Kép forrása: agraragazat.hu

A lap kifejti: a nagy bortermelő országok tavaly visszaszerezték azokat a piacaikat, amelyeket elvesztettek a 2017-es gyenge termés miatt, és a magyar termékek ismét kiszorultak ezekről a helyekről, miközben tavaly kimagasló mennyiségű, 3,6 millió hektoliter bor került a magyarországi pincékbe. Emiatt nagyjából egymillió hektoliter bor még vevőre vár, miközben az idei termés is jónak ígérkezik. A zöld-szüret keretében az állam fajtánként és az utóbbi két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot fizet azoknak, akik július 10-ig leszedik a fürtöket. A zöld-szüretben nem kötelező részt venni, de június 15. után a gazdálkodók már nem módosíthatnak döntésükön. Aki jégkárt jelentett idén, az az érintett területtel nem vehet részt a zöld-szüreti programban. (Forrás: MTI-Eco)

A kép forrása: agrarunio.hu

2017-ben Magyarországon normálisnak mondható szőlőtermés volt, 3,1 m hl bort szűrtünk be országos szinten. Ugyanekkor Európa három legjelentősebb bortermelő országában (Olaszország, Franciaország, Spanyolország) majdnem 40%-os terméskiesés volt. Emiatt 2017 őszén megindult egy nagyarányú export azon országok felé, ahol a borhiány miatt az előbb jelzett országok nem tudtak szállítani. Ennek következtében 2017-2018-ban az addigi éves 7-800 ezer hl borexportunk fölugrott 1.200.000 hektoliterre. Azonban 2018-ra visszaállt a nagy bortermelő országokban a normál termésmennyiség, mintegy 40 millió hektoliter országonként, és 2018 őszétől elkezdték visszavenni a régi piacaikat, és kiszorították a magyar bort.  Eközben idehaza is soha nem látott mértékű termés lett, amelyből 3,6 m hl bor készült. Ennek az lett a következménye, hogy az éves szokásos havi export lelassult, és április-májusra nagyságrendileg egy millió hektoliter borfelesleg keletkezett. Szembe kell nézni mindenképpen legalább 600 ezer hektoliter többletterméssel és 400 ezer hektoliter export-elmaradással. – A nagy borászatok, felvásárlók jelezték, hogy a tavaly felvásárolt szőlő mennyiségének az idén kb. felét, háromnegyedét tervezik csak megvenni. Ezeknek az adatoknak a birtokában kezdeményezte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériumnál a borlepárlás újbóli megengedését mintegy 60 Forint/liter átvételi áron, valamint az Európában ismert, de nálunk eddig nem alkalmazott zöld szüretet. A zöld szüret lényege, hogy fajtánként, és a két utóbbi év termésátlagát alapul véve kb. 800 ezer Ft-ot adna hektáronként azoknak az állam, akik július 10-ig leszedik a fürtöket a szőlőről. Nyilvánvaló, hogy mind a lepárlás, mind a zöld-szüret vészhelyzeti beavatkozás lenne! A zöld-szüretben nem lenne kötelező részt venni, ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Zöld-szüretre kötelezni semmilyen szereplő nem kötelezhet semmilyen törvény szerint senkit semmilyen tevékenység elvégzésére, a kormány szándéka pedig a hamarosan megjelenő rendelettel egyértelműen a gazdák segítése lesz. – Tekintettel a kialakult helyzetre. (Forrás: az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága)