Zöld rendszámos flotta

Forrás: ecolounge.hu

Elektromos autókra cseréli a Magyarországon közlekedő flottáját a győri Dana. A nulla károsanyag-kibocsátás és minimális zajterhelés egyedülállóan környezetkímélő.
A járműipari erőátviteli rendszereket gyártó nagyvállalat a termelés területén és gyárainak fenntartásában is elkötelezett a zöld-megoldások iránt. A cég zöld-politikája májusban újabb mérföldkőhöz ért, megérkeztek az első elektromos autók. Még egyedülállónak számít, hogy vállalati autóflották álljanak „zöld rendszámos” autókból. A Dana tavaly jelentette be, hogy 2018-tól folyamatosan céges flottája jelentős részét elektromos autókra cseréli. A váltás időszerű, hiszen a cég folyamatos bővítése egyre komolyabb logisztikával, infrastruktúrával jár, ami egyre nagyobb mozgást, több utazást jelent. Nemcsak városon belül, a négy gyáregység között közlekednek a kollégák, de gyakran utaznak távolabbi partnerekhez, szakmai konferenciákra, találkozókra is. Ezekre az utakra ideálisak az elektromos autók, amelyek nemcsak környezetkímélők, de rendkívül komfortosak is. A döntés előtt komoly számítások készültek arról, mennyivel csökkenti az autóflotta korszerűsítése a cég ökológiai lábnyomát. A zéró emissziós, azaz a levegőbe semmilyen káros anyagot nem bocsátó e-autók gyakorlatilag a nullára csökkentik a vállalati közlekedéssel járó környezetszennyezést. Aki vezetett már elektromos autót, az tudja, hogy némileg más technikát igényel, mint a hagyományos kocsik. Ezzel a Dana új autóit hamarosan használatba vevő munkatársak vezetéstechnikai tréningen ismerkedhettek meg, milyen trükkökkel növelhető az új cégautók hatékonysága, hatótávja. Ki kell tapasztalni azt is, hogy miként lehet a hagyományos fékek és az automatikus motorfék arányát beállítani. Amint a sofőr felemeli a lábát a menetpedálról, a motor azonnal fékez és ez által a rendszer visszatölti az akkumulátort. Ez egy olyan környezetvédelmi hozadék, ami nincs a hagyományos belső égésű motorral üzemelő autókban. A saját gyorstöltő állomások 2–3 óra alatt feltöltik a járműveket. Nemsokára minden adott lesz ahhoz, hogy a vállalat teljes belföldi közlekedése környezetbarát módon, levegőszennyezés nélkül történjen, összhangban a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő gyári zöldpolitikájával. (Forrás: kisalfold.hu).

Valiczkó Mihály a Kisgazda Polgári Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének az elnöke, a Megyei Közgyűlés és a KPE Országos Elnökségének a tagja, Győrasszonyfa polgármestere: A Polgári Kisgazdák nagy örömmel látják az elektromos közlekedés térhódítását. Két fontos dologra hívják fel a figyelmet. Az egyik: nem mindegy, hogy az elektromos energiát a környezetet kímélő erőművekben állítjuk elő, vagy hagyományos lignit-erőművekben, nem beszélve arról, hogy egyes erőművek még mindig képesek egészséges szálfák elégetésével energiát termelni. – A másik: az elhasznált akkumlátorok anyagának az újrahasznosítása szintén nagyon fontos dolog. (KPE).