Zöld Óvoda program

forrás: https://tunderkertkeletiovoda.hu/

Új képzést indított az idén 15 éves Zöld Óvoda program részeként az Agrárminisztérium. A Fiúról Apára nevet viselő program célja, hogy fejlessze a gyerekek környezettudatosságát, és ennek köszönhetően a megszerzett tudást a szülőknek is átadják. A továbbképzésben a zöld óvodák 20 bázisintézményének pedagógusai vesznek részt.

A kormány elkötelezett amellett, hogy erősítse a jövő nemzedék környezettudatosságát. Az Agrárminisztérium ennek jegyében újabb elemekkel bővítette a Zöld Óvoda környezeti nevelési programját – jelentette ki a tárca környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára az óvodapedagógusok számára indított 30 órás akkreditált képzés megnyitóján.

László Tibor Zoltán hozzátette: a képzés mellett a programban különböző segédanyagokat, könyveket, eszközcsomagot tartalmazó oktatódobozt is biztosítanak a résztvevő óvodák számára. Ennek segítségével a pedagógusok játékos formában építhetik be a környezettudatos szemléletet az óvodások gondolkodásába. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a komplex program célja, hogy ezt a tudást a gyermekek szüleikkel megosztva, mintegy fiúról apára hagyományozzák tovább.

Az akkreditált képzést egy személyes mentorálás követi, kiegészítve egész éves online szakmai támogatással, oktatási segédanyagokkal és tematikus kiadványokkal. A program olyan módszertant biztosít, amelynek köszönhetően az óvodapedagógusok korszerűen, hatékonyan és a gyerekek életkorának megfelelően tudják megismertetni a környezetvédelem témáját.

A Zöld Óvoda Program és Hálózat magyar sajátosság, célja, hogy támogassa a kisgyermekkori környezettudatosság fejlesztését, valamint intézményi szinten is megalapozza a fenntarthatóságra nevelést. Magyarországon már több mint 1 000 intézmény a tagja, így minden negyedik óvodás Zöld Óvodába járhat. Országszerte 20 bázisóvoda segíti a hálózat működését és több mint 240 intézmény az Örökös Zöld Óvoda minősítő cím birtokosa.

forrás: AM sajtóiroda

A Polgári Kisgazdák és a Zöld Áramlat Alapítvány önkéntesei és felkért szakemberei örömmel látják, hogy a kormány továbbra is támogatja a gyermekek, a jövő nemzedékének környezettudatos nevelését. Az alapítvány immár több mint egy évtizede, maga is részt vesz abban a munkában, amelynek célja, hogy a gyermekek, fiatalok játékos formában sajátíthassák el a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteket.

Kékesi Márton

KPE főtitkár