Zöld norma, ökoterrorizmus: tönk szélén a francia mezőgazdaság

Fotó magro.hu

Az 1950-es évek szovjetizált mezőgazdasága köszön vissza a párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállításon (SIA Paris) részt vevő gazdák szavaiból: teljesíthetetlen normák, eszetlen szabályozások. Brüsszel zöldterrorja a cukorrépa-ágazatot is tönkreteheti.

„Rosszkedvünk tele” után nyitja meg kapuit a rangos mezőgazdasági vásár és kiállítás Párizs versailles-i kapujában: mint arról a Le Figaro hétvégi kiadása is beszámol, kevesebb mint tíz év alatt a francia mezőgazdaság kereskedelmi mérlege

eljutott a 6 milliárd eurós többlettől 300 milliós deficitig.

Menekülnek a földekről

Ma minden második, a közel 70 milliós országban eladott csirkét külföldről vásárolnak fel; az értékesített zöldségek 40, a gyümölcsök 60 százaléka importáru.

A 2022-es év rendkívüli aszálya nem magyaráz meg mindent. Ennél jóval

komolyabb tényező „az ökológiai korlátok zsarnoksága”

– írja a Le Figaro. A földek így elnéptelenednek: 40 év alatt a termelők lélekszáma 1,6 millióról 400 ezer alá zuhant; az elöregedett mezőgazdasági dolgozói réteg fele 2030-ra már nem lesz foglalkoztatásban.

Tönk szélén a cukorágazat

Franciaország, mely Európa vezető cukorrépa-termelője, könnyen elveszítheti e rangját. Az Európai Bíróság ugyanis 2023 januárjában jogellenesnek nyilvánította a neonikotinoidokat (NNI) tartalmazó rovarölő szerek használatát a cukorrépa-sárgaságát okozó levéltetvek ellen.

Ez több mint 23 ezer gazdálkodót juttathat a csődbe.

Ökoterrorizmus – így határozza meg e jelenséget a Le Figaro, amely szerint ez „agribashinggal”, a termelők elleni hangulatkeltéssel, sőt, azok zaklatásával is párosul. Nem javítják az összeképet a borágazatot sújtó Trump-adók sem, amelyek több mint egy évre lelakatolták az amerikai piacot, majd a Covid alatt bezárt éttermek szedték áldozataikat. A baromfitartókat pedig a takarmányozási többletköltségek mellett a madárinfluenza is sújtotta; az ágazatban a kacsatartás 42 százalékkal, a pulyka- és gyöngytyúktartás pedig 25 százalékkal csökkent.

Forrás: hirado.hu