Zöld nap az agrárpiacokon, így is nevezhetjük, de a valóságban egyre drágább az élelmiszer

A kép forrása: agrotrend.hu

Az elmúlt napok vegyes mozgásait követően csütörtökön mind Chicagóban, mind Párizsban az összes fontos agrártermék ára emelkedett, azaz zöldben álltak a számok. Az Egyesült Államokban a búza 0,9 százalékkal, a kukorica 3,2 százalékkal, a szójabab pedig 1,8 százalékkal lett drágább. Párizsban is felfelé ment a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is.

A chicagói kukoricaárak négy hetes csúcsra emelkedtek csütörtökön, amikor a melegebb időjárásról szóló előrejelzések és az Egyesült Államok közép-nyugati vidékein a közelmúltban pusztító viharok miatti károsodások ellensúlyozták a hatalmas betakarítási előrejelzéseket. Ez a drágulás a többi agrárterméket is húzta magával, még a búzát is. Utóbbi piacán amiatt alakult ki élénk vita a piacon, hogy miként ítélik meg az Argentínában a mezőgazdasági termőterületeket sújtó aszály globális ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Eközben a szójabab is két hetes csúcsszintre emelkedett, a gyorsan növekvő exportkereslet hatására.

Piaci szereplők szerint a kukorica közelmúltbeli csökkenése arra készteti az Európai Uniót ezen a héten, hogy újból bevezesse a kukorica behozatalára vonatkozó vámtarifát. Ez szintén hozzájárult a csütörtökön az Egyesült Államokban az árainak emelkedéséhez.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) csütörtökön arról számolt be, hogy a kínai vásárlók 197 ezer tonna amerikai szójabab vásárlására kötöttek üzletet. Ez a hetedik egymást követő kereskedési nap, amikor az ázsiai ország, azaz a legfontosabb vevő vásárolt amerikai szójababot.

Párizsban is mindegyik fontos termék ára feljebb került nap végére. A malmi búza tonnájáért 75 eurócenttel adtak többet és a kurzus 178,25 euró/tonnáig ment a szeptemberi határidőre. átlag alatti 12 083 üzletkötéses napot zártak a piacon, ami átlag alattinak számít. Decemberre 20 587 kontraktus jött létre, itt is 75 eurócentes pluszt mutattak a számok, egy tonnáért 178,5 eurót adtak a nap végén. A repce árjegyzése 1 euróval a 377,5 euró/tonnás értékig ment fel. A kukorica piacán is örülhettek a befektetők, a 164 euró/tonnás árszint 25 eurócentes pluszt jelentett. A takarmánybúza 1,25 eurós tonnánkénti drágulást követően 162,95 euróba került.

Forrás: Agrofórum Online, Gadóc György