Zelenszkij tombol az elbukott ellentámadás miatt: egy sajátos trükkel kirobbantaná a világháborút

Kijev, 2019. május 20. Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök egy jogarral, az államfõi hatalom jelképével a beiktatási ünnepségén a kijevi parlamentben 2019. május 20-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

A második ukrán ellentámadás összeomlott, ezt egyre többen ismerik el, közben Volodimir Zelenszkij elnök erősebb és nagyobb hatótávolságú fegyvereket kért nyugati szövetségeitől, és kilátásba helyezte, hogy ősszel hadat üzen Oroszországnak. Ez jelentős változást hozna, a háború ugyanis eddig formális hadüzenet nélkül zajlik, és ha ez megtörténne, akkor Ukrajna abban bízna, hogy a szövetségesei is hadba kell, hogy lépjenek. Úgy tűnik, az elbukott ellentámadás miatt az ukrán elnök arra is képes lenne, hogy kirobbantsa a harmadik világháborút. Mutatjuk a részleteket!

Egyre látványosabb jelei vannak, hogy az ukrán ellentámadás elbukott, és Ukrajna a hadszíntéren is összeomlott. Zelenszkij viszont tovább próbálkozik, és ismételten elkezdte zsarolni a nyugati országokat, hogy küldjenek még több pénzt és fegyvereket. Az ukrán elnök tudja, ha nem mutat fel valamilyen eredményt, akkor az amerikaiak, és úgy általában a Nyugat támogatása elapad. Az anyagi segítség, a fegyverek és a különböző haditechnikai eszközök viszont nagyon is kellenek az ukrán elnöknek.

Most viszont, hogy elbukott a második ukrán ellentámadás, Zelenszkij egyre hisztérikusabb, egyre kiszámíthatatlanabbul viselkedik. Úgy tűnik, még arra is képes, hogy kirobbantsa a harmadik világháborút.

Mi vezetett az ukránok bukásához?

Tényleg működik az ukránok taktikája? címmel közölt hosszas elemzést az ukrán ellentámadás jelenlegi állásáról a The Economist, amelyben igen szkeptikus hangnemben írnak az ukránok eddig bemutatott teljesítményéről. Felidézik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szavait is, aki azt mondta, hogy

a kételkedők „fogják be a szájukat” és menjenek a frontra harcolni, és azzal folytatják a cikket, hogy a hangzatos kirohanás ellenére az ukrán taktika több sebből vérzik.

A lap szerint az egész azzal kezdődött, hogy az ukránok úgy döntöttek: mindenáron megvédik Bahmutot. Eme döntés következtében az ukrán fél rengeteg lőszert elhasznált a város megtartásáért, és ennek „köszönhető” a cikk szerint, hogy az oroszok cserébe be tudták magukat ásni délen. Már ebben sem értettek egyet egyes nyugati támogatók az ukránokkal, de az ellentámadást követően is folytatódtak a nézeteltérések. Míg az amerikaiak és a britek azt javasolták az ukránoknak, hogy egy ponton koncentrálják az erőiket a délre történő nyomulás során, addig Kijev úgy döntött, kettéosztja haderejét, hátha így széthúzhatja az orosz védelmi vonalakat. Az orosz védelmi vonalak megerősítése sokkal hatékonyabb volt, mint azt a nyugati tanácsadók feltételezték.

Mire készül Zelenszkij?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt tervezi, hogy késő ősszel hivatalosan is hadat üzen Oroszországnak, és általános mozgósítást indít az országban

– írta forrásaira hivatkozva Ilja Kiva volt ukrán parlamenti képviselő, derült ki az orosz MK-ról. A Mandiner összefoglalója szerint Anatolij Matvijcsuk katonai szakértő, nyugalmazott ezredes az MK-val folytatott beszélgetésben kifejtette, mi változik, ha az ukrán vezető a hadüzenet mellett dönt, és hogy valójában hány harcképes katonát tud még Ukrajna összeszedni. Anatolij Matvijcsuk véleménye szerint, ha Zelenszkij valóban hadat üzen, az teljesen megváltoztatja a helyzetet Ukrajnában.

Ilja Kiva szerint egy ilyen lépés segít Zelenszkijnek abban, hogy a világközösség érdeklődését újra az ukrajnai események irányába fordítsa, és arra kényszeríti a NATO-országokat, hogy aktívabb segítséget nyújtsanak Kijevnek.

about:blank Ha Zelenszkij hivatalosan hadat üzen, az azt jelenti, hogy Ukrajna ellenségének ismeri el Oroszországot – mondta a szakértő.

És ez már nem egy egyszerű konfliktus lesz, hanem egy teljeskörű háború – tette hozzá. A szakértő szerint a hadüzenet abszolút pénzügyi, gazdasági, politikai felelősséget von maga után mindazért, ami utána történik.

Zelenszkij egyre erőszakosabb

Korábban az Origónak adott interjúban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kifejtette, hogy az ukránok stratégiai célja nem az, hogy még három falut visszafoglaljanak, hanem számukra kulcskérdés a Krím-félsziget, és éppen ezért egyre erőszakosabbak, és még több fegyvert követelnek a Nyugattól.

Leszögezte:

AZ KOMOLY BAJT JELEZ, HOGY UKRAJNA KÉTOLDALÚ VÉDELMI SZERZŐDÉST AKAR KÖTNI AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKKAL, HOGY AZ USA GARANTÁLJA UKRAJNA MAI HATÁRAIT ÉS BIZTONSÁGÁT. EZ ROHANÁS A HARMADIK VILÁGHÁBORÚ FELÉ.

Ukrajna azt mondja, hogy addig kéri az amerikai biztonsági garanciát, amíg nem veszik fel a NATO-ba, de a NATO-ba Ukrajnát belátható időn belül biztosan nem fogják felvenni. Ez az említett garancia viszont azt jelentené, hogy a harmadik világháború szélére kerülünk.

Még erősebb fegyvereket kér a Nyugattól

A Szabad Európa angol nyelvű kiadása arról ír, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a nyugati országok az ellentámadás sikerességét veszélyeztetik, mégpedig a vártnál lassabb fegyverszállításokkal.

Forrás: origo.huhttps://www.origo.hu/nagyvilag/20230913-zelenszkij-egyre-hiszterikusabb-az-elbukott-ellentamadas-miatt-vilaghabort-akar-kirobbantani.html