Zelenszkij: Háborús bűnösök irányítják Oroszországot

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök az államfői jogarral, a beiktatási ünnepségén a Kijevi Parlamentben, 2019. május 20-án. - A kép forrása: kisalfold.hu/Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
  • Szerdán 570 ember, köztük 292 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba – tájékoztat a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 23 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.
  • Csütörtök reggeltől kezdve egy hétre lezárták Hosztomelt. A kijevi elővárost a napokban foglalták vissza az ukránok az oroszoktól, akik 35 napig irányították Hosztomelt. A település lezárására azért van szükség, mert Hosztomel tele van aknákkal, így a civilek csak egy hét múlva tudnak majd biztonságosan hazatérni – közölte Lesja Vaszilenko parlamenti képviselő. Week long curfew in #Hostomel as of 07.04. Necessary measure to demine the city and allow the safe return of its people home — Lesia Vasylenko (@lesiavasylenko) April 6, 2022 A településen sok embert eltűntként keresnek. Ljudmila Deniszova ukrán ombudsman helyszíni szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy közülük többet biztosan megöltek.
  • A teljes orosz vezetés háborús bűnösökből áll – jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij a Habertürk török televíziónak adott interjújában. Úgy gondolom, az orosz hadsereg, a politikai vezetés, mindenki, aki részt vett ennek a műveletnek a kidolgozásában, a parancsnokok és a parancsok végrehajtói mindannyian háborús bűnösök – idézi az ukrán elnököt az MTI, aki szerint „nem csak egy ember felelős” mindezért. A Kijevtől 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsában az ukrán hatóságok beszámolói szerint 330–350 holttestet találták a térséget egy hónapig ellenőrzés alatt tartó orosz csapatok kivonulása után. Kijev állítása szerint orosz csapatok felelősek a történtekért, Moszkva pedig ukrán provokációnak minősítette az esetet. A nemzetközi közösségnek és az Oroszországi Föderációnak is tudnia kell, hogy ez egy tömeges bűntény, amely mögött számos ember parancsai állnak – mondta Zelenszkij, mondván, hogy a bűnrészesek mindegyikét felelősségre kell vonni.
  • Forrás: index.hu, mel.hu