Zelenszkij foghatja a fejét: öt közép-európai ország formál koalíciót az ukránok ellen /gabonaügyben jött létre a Közép-Európai országok egysége

Fotó Shutterstock

Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia jelentette be együttműködését.

Elfogadhatatlan az Ukrajnával szomszédos uniós országok számára az ukrán gabonafélék uniós behozatali tilalmának feloldására vonatkozóan a szeptember 15-ig tartó határidő – hangsúlyozta a magyar agrárminiszter Varsóban.

Az öt ország agrárminiszterének tárgyalását követő sajtóértekezleten Nagy István közölte: megállapodást írtak alá, amely jelzi, hogy Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia továbbra is együttműködik az ukrán gabonaügyben”.

A miniszter hangsúlyozta: ha az Európai Unió (EU) nem hosszabbítja meg legalább december 31-ig a mostani, szeptember 15-i a határidőt, Magyarország „minden eszközével megvédi a magyar gazdákat”.

Nagy István elmondása szerint a találkozón megállapodtak abban is, hogy a piaci zavarokat okozó egyéb mezőgazdasági termékek esetében támogatják egymást, azokat a kivételezéseket illetően, amelyek „a gazdaság túléléséhez, a gazdák problémáinak kezeléséhez tudnak hozzájárulni”. Uniós szinten az öt ország olyan „közös európai szolidaritást” szeretne kidolgozni, amely „azt segítené, hogy az Ukrajnából származó termékek eljuthassanak a harmadik országokba, ahol a rászorulók nagyon várják őket” – mondta el a miniszter.

Aláhúzta: az öt ország közös fellépése nem Ukrajna ellen, nem ukrán gazdák ellen irányul”, hanem azért van rá szükség, hogy megvédjék a saját gazdáikat.Fontosnak nevezte azon zavarok kiküszöbölését, amelyek a szolidaritási folyosók működésében jelentek meg. „Hiszen nem lehet az, hogy a drága szárazföldi szállítás miatt a gabona a határ menti országokban ragadjon le” – jegyezte meg.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki részt vett a találkozón, szintén nyomatékosította: Lengyelország szeptember 15-én nem nyitja meg határait az ukrán gabonafélék számára, továbbra is csak ezek tranzitját teszi majd lehetővé. Vagy az Európai Bizottság beleegyezik a tilalom meghosszabbításáról szóló szabályok kidolgozására, vagy magunk tesszük meg azt – nyomatékosította a lengyel kormányfő.

„Kemények leszünk, határozottak leszünk, védeni fogjuk a lengyel gazdákat” – fogalmazott. Kilátásba helyezte: Varsó fellép akkor is, amennyiben más mezőgazdasági termékek esetében észlelne destabilizációs jeleket. A lengyel kormány álláspontja az, hogy „megakadályozni, módosítani vagy kompenzálni kell mindent, ami árt a lengyel mezőgazdaságnak” – erősítette meg Morawiecki.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter olyan jogi és infrastrukturális mechanizmusok kidolgozására szólította fel az EU-t, amelyek „hosszú éveken át fognak működni”, mivel ukrán, valamint moldovai termékekkel is „hosszabb ideig lesz dolgunk”.A szerdán aláírt agrárminiszteri megállapodásról Telus elmondta: a dokumentum azt a közös állásfoglalást is tartalmazza, hogy az öt frontország „erőteljesen nyitott a tranzit ügyére”.

Forrás: MTI, mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/07/zelenszkij-foghatja-a-fejet-ot-kozep-europai-orszag-formal-koaliciot-az-ukranok-ellen