Zelenszkij foghatja a fejét: NATO-tagállamba látogat az orosz külügyminiszter

Fotó MTI

Az átrepülést a bolgár hatóságok hétfőn engedélyezték. Oroszország egyike annak az 57 tagállamnak, amelyek a hidegháború idején hoztak létre a kelet-nyugati feszültségek enyhítésére, Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ – OSCE) néven. A nem-katonai csoport soros elnöki tisztét betöltő Észak-Macedónia a múlt héten hívta meg Szergej Lavrovot a szervezet külügyminiszteri találkozójára, amely csütörtökön kezdődik Szkopjéban – írja az Euronews.

A lap tájékoztatott róla, hogy 2022 óta a NATO tiltja a területe feletti orosz átrepüléseket.

Észak-Macedónia eléréséhez azonban Lavrov gépének át kell haladnia a NATO-tag Bulgária vagy Görögország légterén. A bolgár külügyminisztérium az engedélyt az Oroszország elleni szankciók kivételeire hivatkozva adta meg. (Ez azt jelenti, hogy egyes kivételes esetekben az átrepülési és látogatási tilalmak időlegesen feloldhatók.)

Természetesen mindenkivel találkozunk”

– közölte Lavrov. Viszont nem fog külön tárgyalni Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, aki szintén jelen lesz a tanácskozáson.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/11/zelenszkij-foghatja-a-fejet-nato-tagallamba-latogat-az-orosz-kulugyminiszter?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator