Závecz: Budapesten holtverseny Dobrev Klára és Karácsony Gergely között, a kistelepüléseket Jakab Péter bizonyul erősebbnek

index.hu

A Závecz Research – IDEA Intézet az előválasztás esélyeit latolgatva az ellenzéki miniszterelnökjelöltek támogatottságát települési formák szerint vizsgálta június végén.

A felmérés szerint Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnökjelöltjének legfontosabb bázisa a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek és aktív bizonytalanok. A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára, Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje 22 és 28, illetve Karácsony Gergely főpolgármester 21 és 18 százalékával. Ugyanakkor Dobrev támogatottsága a községekben az előzetes várakozások felett van. Ahogy azonban növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab, és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága. A megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékos, Jakab pedig 23 százalékot kapna. A fővárosban Jakab Péter 13 százalékon áll, míg a szavazók mintegy harmada Dobrev Klárát (32%), egy másik harmada pedig Karácsony Gergelyt (32%) támogatja.

index.hu