Záporok, zivatarok öntözik a földeket a következő napokban

A kép forrása: mapio.net

Hőség helyett a záporok, zivatarok lesznek főszerepben a következő napokban. Egyes tájakon területi átlagban is jelentős mennyiség jöhet össze. Általában a sokévi átlag környékén, keleten kicsivel felette alakulnak a hőmérsékletek.

Napok óta fordulnak elő heves zivatarok az országban, de ezek eddig csak a középső és északi részekre hozták meg a régóta várt csapadékot, de ott sem mindenhová. Bár helyenként károkozó szélvihar, jég és felhőszakadás is előfordult, és a javában zajló aratást is hátráltatta, a csapadékra hatalmas szükség volt. Viszont továbbra is nagy területek maradtak ki az esőből, miközben a napraforgó- és kukoricatáblák tovább szenvednek. Péntek estétől ismét sokfelé várhatók záporok, zivatarok, országszerte várható kiadós csapadék, délnyugaton van esély a legnagyobb mennyiségre. Van tehát remény a csapadékhiány mérséklődésére.

A kalászosok és a repce aratása zajlik, a déli országrészben már nagyrészt végeztek is a munkákkal (6. és 7. ábra).A napraforgó egyre többfelé virágzik az országban. A szárazság miatt rendkívül vegyesek az állományok, táblán belül is nagy különbségek vannak. Jelentősen lemaradt, gyengén fejlett állományok is láthatók, a keleti országrészben helyenként combig érő, megöregedett táblák is vannak. Hasonlóan szenved sokfelé a kukorica is a csapadékhiánytól, itt még nagyobbak a különbségek, sokfelé furulyáznak a levelek.

10 napos csapadékösszeg 2021. július 14-ig (mm)

Egyébként északon még csak helyenként, az Alföldön már sokfelé a címerhányás fenológiai fázisában jár a növény. A Tiszántúlon látni derékig érő, címeres táblákat is. Ahol az elmúlt napokban esett legalább 20 mm csapadék, arrafelé fellélegeztek a növények és a gazdák, de további kiadós csapadékra lenne szükség. A növények az eddig elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, még akkor sem, ha esősre fordulna az idő.Van olyan kultúrnövényünk, melynek kedvez a száraz, meleg idő, ilyen például a dinnye (amit öntöznek) és a szőlő (melynek igen mélyre hatolnak a gyökerei).

Pénteken

A keleten az éjszaka képződő záporok, zivatarok megszűnnek, átmenetileg mindenhol derült vagy kissé felhős lesz az ég. A déli óráktól aztán előbb a keleti országrészben, később másutt is egyre nagyobb eséllyel lehet záporokra, zivatarokra számítani, helyenként felhőszakadás kíséretében. Estétől emellett a Dunántúlon tartós eső is előfordulhat. Legkisebb eséllyel az Északnyugat-Dunántúlon lehet csapadék. Időnként megélénkül az északi, északkeleti szél de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között valószínű.

A folytatásban

A folytatásban egészen keddig folytatódik a zivataros időjárás. Az eloszlása ezúttal sem lesz egyenletes, egyes területek akár teljesen ki is maradhatnak, erre nagyobb esély északkeleten van. Keddtől csökken a csapadékhajlam, ez után szárazabb időszak kezdődhet. A jövő hét közepéig összességében területi átlagban 20-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, a nagyobb mennyiségre délnyugaton, a kevesebbre északkeleten van esély. A talaj tehát jó eséllyel az ország nagyobb részén megázhat, részben pótlódhat a csapadékhiány.

Főleg a déli részeken a kapásnövények számára ez életmentő lehet, bár az eddigi hiány már visszafordíthatatlan károkat okozott. A hőmérséklet csúcsértéke keleten kevéssel 30 fok fölött marad, nyugaton ettől alacsonyabb értékek lesznek a jellemzőek (a borús szombaton csak 25 fok körül), majd a hétfőn érkező hidegfront után keddtől 25-30 fokos maximumok lesznek a jellemzők. A levegő páratartalma szombaton és vasárnap napközben is magas marad főleg a Dunántúlon (északkeleten a legkevésbé), ekkor tartós levélnedvesség is kialakulhat. Keddtől jelentősen szárad majd a levegő. Az északias szelet szombaton és vasárnap a Dunántúlon, hétfőn már többfelé kísérik erős széllökések, de a zivatarok környezetében viharos, károkozó széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: OMSZ, agroinform.hu