WHO-főigazgató: Továbbra is magas a vírus kockázata

Fotó Stringer, Reuters

Továbbra is magas az új típusú koronavírus kockázata – jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, miközben Európa-szerte sorban oldják fel a korlátozásokat. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének Genfből irányított, virtuális, 73. közgyűlésén mondott beszédében hangsúlyozta: azok az országok, amelyek túl korán oldják fel a Covid-19-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a közegészségügyi rendszerüket teszik kockára. Tedrosz üdvözölte az Európai Unió által javasolt, a világjárvány kezelésével kapcsolatos határozattervezetet.

A világ nagy árat fizet azért, hogy nem fogadta meg a WHO ajánlásait a járvány kezelésére, és különböző stratégiákat követett ebben a küzdelemben – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a WHO-közgyűlés hétfői ülését megnyitó beszédében. A közgyűlésen a Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette, hogy „univerzális közkinccsé” teszik a vírus elleni, lehetséges kínai védőoltást.

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – közölte Angela

Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő hétfőn.

MTI, MAGYAR NEMZET