Werner György értesítése alapján: Vízi élménypark várja majd a gyerekeket Gyulán

Fotó Imre György

 

Fotó Gyulai Hírlap, Tóth Péter

Várhatóan már ősszel elkezdődhet a vízi gyermekparadicsom rekonstrukciója, vízi élményparkká fejlesztése a Gyulai Várfürdőben – tájékoztatta lapunkat Kun Miklós. A Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kényszerű zárvatartás ideje alatt számos fejlesztés valósult meg a létesítményben, és szintén zajlanak a TermálPalota előkészítésével kapcsolatos munkálatok is.

A közelmúltban befejeződött a Gyulai Várfürdő versenyuszodájának energetikai felújítása, amelyre 228 millió forintos támogatást nyertünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól. Kun Miklós a részletekkel kapcsolatban elmondta, a beruházás során cserélték az uszoda nyílászáróit, a homlokzat új szigetelést kapott, akadálymentesítették az épületet, felújították a mozgáskorlátozottak számára kialakított öltözőt, és számukra egy liftet is beépítettek. A légkezelőt és a fűtési rendszert is korszerűsítették. Az 50 méteres medence új, háromrétegű hőszigetelt sátrat kapott. Emellett a várfürdő főépületére napelemes rendszert telepítettek.

A TOP-os rekonstrukciót megelőzte egy másik kapcsolódó korszerűsítés. A Magyar Úszószövetségtől kapott 20 millió forintos támogatás segítségével megvalósult a medencetest fóliázása, a padlóösszefolyók galériaszigetelésének felújítása. Jelenleg a várfürdő saját forrásból szigeteli a versenyuszoda körülötti tereket, valamint a lelátót. Ebből a munkarészből már csak néhány hét van hátra, amivel teljessé válik a rekonstrukció.

Mint arról korábban beszámoltunk, a várfürdőben hamarosan elkezdődhet egy három fő részből álló, 3,2 milliárd forintos fejlesztés. Ehhez a Kisfaludy programban 2 milliárd 880 millió forint támogatást kapnak, míg a további mintegy 320 millió forintot saját forrásból biztosítják. A támogatási intenzitás 90 százalékos. A beruházás eredményeként megújul majd a vízi gyermekparadicsom. Jelenleg zajlik a tervezés, ezt követi a kivitelező közbeszerzési eljáráson történő kiválasztása. A konkrét munka idén ősszel kezdődhet, és jövő nyáron már élvezhetik is az új vízi élményparkot a látogatók.

A főépületben egy medical wellness- szolgáltatóközpontot alakítanak ki, míg a lovarda és a kupolás wellness közötti épületegyüttest elbontják, ott egy kiúszó-beúszó rendszerű TermálPalotát hoznak létre. Az előkészítés jelenleg a tervezés közbeszereztetésénél tart, a kivitelezés 2022 tavaszán kezdődhet.

A járványhelyzet miatti zárvatartás ideje alatt számos fontos karbantartást és felújítást végeztek el a fürdőben. A legátfogóbb munka az AquaPalotában, a fedett családi élményfürdőben zajlott, amelynek ezzel jelentősen meghosszabbították az élettartamát. Mindezt a várfürdő munkatársai végezték az elmúlt hónapokban, gyakorlatilag mindenki kivette a részét a karbantartásokból.

Sokat dolgoztak az elmúlt hetekben a várfürdőben

Az AquaPalota mellett a Kupolás wellnessben és a Castello szaunaparkban is jelentős rekonstrukciós munkálatokat végeztek el a várfürdő munkatársai. Fugáztak, újracsempézték a felületeket, lecsiszolták, majd újrafestették a bútorokat, gipszkartonoztak.

– Ilyen munkálatokra folyamatos üzem mellett nem lett volna lehetőségünk, így a kényszerű leállást igyekeztünk a leghasznosabban eltölteni – fogalmazott az ügyvezető igazgató. A várfürdő egyébként mindig is híres volt különleges parkjáról, amelynek virágosítására, füvesítésére, rendben tartására idén is kiemelt figyelmet szentelnek.

Kun Miklós kérdésünkre elmondta, egyelőre nem tudni, mikor nyithatnak meg a fürdők, az biztosnak látszik, hogy pünkösd előtt semmiképpen nem fogadhatnak látogatókat.
Megerősítette, a várfürdőnél a járványhelyzet alatt sem változott a munkavállalói létszám, amiben nagy szerepe volt a járulékkedvezményeknek és a bértámogatásoknak is. Ezek a támogatások várhatóan a nyitást követő egy hónapban is elérhetők lesznek.

Forrás: beol.hu, Papp Gábor