Werner György értesítése alapján: Üvegházak: előrejelző rendszerrel harcolnak a gombaspórák ellen

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Korai észlelési rendszer kialakításán dolgoznak a gombafertőzések jelzésére. A projekt célja nem csak a nagy termelési veszteségek csökkentése, hanem a gombaölő szerek használatának mérséklése is.

Több dán kutatóhely munkatársai állami támogatást élvezve, intenzíven dolgoznak egy olyan előrejelzési rendszer kialakításán, amely idejében képes jelezni az üvegházakban megjelenő, kórokozó gombák spóráinak fertőzéseit – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon. Jelenleg az ilyen fertőzések csak akkor észlelhetők, amikor már nagyon nehéz ellenük védekezni.

üvegház

A gombafertőzés gyakran már csak akkor észlelhető, amikor már nehéz ellene védekezni – fotó: pixabay.com

Az érzékelő doboz gombaspórákat megkötő vegyületekkel van feltöltve

A gombaspórák a levegőben szabad szemmel nem észlelhetők, megszámolásuk, azaz a fertőzöttség mérése csak műszerrel lehetséges. A Dán Technológiai Intézet elsősorban a szürkepenész fertőzés korai észlelésére koncentrál, és szerinte a megoldást egy érzékelő doboz jelentheti, amely a spórákat megkötő vegyületekkel van feltöltve. Amint azonban Thor-Bjørn Ottosen projektvezető elmondta, az átütő sikert akadályozza, hogy egyelőre egy ilyen doboz csak egyetlen gombafaj spóráit képes érzékelni.

Mikroszkopikus peptid-csápok kötik meg a spórákat

A kifejlesztés alatt álló és az üvegház közvetlen környezetébe helyezett érzékelő boxok két részből állnak. Az első rész csupán a bejutó gombaspórák koncentrációját és nagyságát méri. Ezt követően a doboz tartalmát a „bioszenzor”-ba vezetik át, amelyben érzékeny skálához kapcsolt mikroszkopikus peptid-csápok vannak elhelyezve, és azok a spórákat (egyelőre csak a szürkepenész spóráit) magukhoz kötik. Amikor a gombaspórák súlya a skálát lenyomja, akkor az automata jelzőrendszer bekapcsol.

üvegház

Az új rendszerrel csökkenthető a gombák okozta kár, ráadásul a gombaölőszerek használata is – fotó: pixabay.com

A peszticidek használatát is csökkenteni lehet

A jelzőrendszert a kutatók folyamatosan tökéletesítik, és biztosak abban, hogy az hamarosan készen fog állni a pontos méréshez, amivel két legyet tudnak ütni egy csapásra, mivel sikerül a gombakártételt minimálisra szorítani, és ezzel együtt a gombaölő szerek használatát is csökkenteni.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre