Werner György értesítése alapján: Új, mobil szívultrahang készüléket adtak át a gyulai kórházban

Fotó Femina

A Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza új echocardiographiás berendezéssel gazdagodott. A modern, mozgatható szívultrahang készüléket kedden üzemelték be a kardiológiai osztályon.

– Eddig egy nagyobb méretű, fizikálisan nehezen mozgatható szívultrahanggal tudtuk csak vizsgálni a betegeket, most ennek a kiegészítésére kaptunk egy könnyebb, akár a szűk kórtermekbe is bevihető, a betegágy melletti vizsgálatra alkalmas mobil készüléket. Ez a berendezés nemcsak a mi osztályunkon használható, hanem az egész Pándy Kálmán tagkórházban, hiszen ha szükséges, akkor a kollégák bármelyik osztályra átmehetnek és perceken belül  fel tudják állítani a diagnózist. Ez a készülék egyébként hosszú távon a járóbeteg ellátásban is besegíthet, hiszen ha a hosszú várakozási idő miatt a szakrendelő már nem tudja teljesíteni az elvárt vizsgálati számokat, a kardiológiai osztályon is tudunk járóbetegellátást szervezni – tájékoztatott dr. med. habil. Thury Attila PhD, a kardiológia osztályvezető főorvosa.

– Békés vármegye kardiológiai ellátása szempontjából jelentős előrelépés, hogy a tervek szerint októbertől indul a második szívkatéteres műtő. Egy ilyen laboratórium elsődlegesen – a szív vizsgálatán túl – a gyors infarktusellátásra és a koszorúér szűkületek megoldására való. Az invazív kardiológián már meglévő műtő melett épülő újabb katéteres laboratórium lehetővé teszi, hogy egyszerre akár két infarktusos beteget is ellásanak. A szívkatéterezés egy hosszú, több órás beavatkozás, amely azonban sok esetben a nyitott szívműtétet váltja ki. Amíg az egyik szívkatéteres műtőben a kollégák ezen a hosszas beavatkozáson dolgoznak, és jön egy sürgető eset, addig a mellette lévő helyiségben el lehet végezni azt a beavatkozást is. Az új szívkatéteres műtő egész Békés vármegye ellátását segíti és optimalizálja majd nagy mértékben – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

Kiss Zotán, a Med-En Trade Kft. kardiológia készülékeket forgalmazó üzletkötője a Pándy Kálmán tagkórházban beüzemelt GEGE Vivid szívultrahang készülékről elmondta, hogy jelenleg ez a legújabb – 2022 októberi fejlesztésű – hordozható kardiológiai ultrahang az egyetlen dedikált kardiológiai készülék, amely műtőben is használható.

– Emellett számos mesterséges intelligenciával támogatott algoritmus segítségével gyorsabb diagnózist tesz lehetővé ez a berendezés. A készülék azon betetegek esetében is nagyon hasznos lehet, akik túlsúlyosak, mivel állapotuk nagyon megnehezíti a kardiológiai ultrahangvizsgálatok elvégzését. A mindössze 5,2 kilogramm súlyú készüléket bárki mozgathatja, teljesítményében vetekszik a felsőkategóriás, nem hordozható eszközök tulajdonságaival – jellemezte az új készüléket Kiss Zoltán.

Forrás: behir.huhttps://behir.hu/uj-mobil-szivultrahang-keszuleket-adtak-at-a-gyulai-korhazban