Werner György értesítése alapján: Tizenötödik alkalommal élhetnek a Hetedhét játékvárosban a gyulai iskolások

nepfolakitelek.hu

Július 10-e és 21-e között immáron tizenötödik alkalommal rendeznek be saját kis játékvárost a gyulai 5. számú Általános Iskola és Sportiskolában. A 7 és 12 éves korosztálynak szóló tábor egyik legfontosabb célja, hogy a gyermekek a játék élményén túl saját döntéseik szerint működjenek és az általuk megkeresett pénzzel gazdálkodjanak.

A gyulai önkormányzat és a Mi Egy Másért Közhasznú Egyesület közös szervezésében 15. alkalommal rendezik meg a Hetedhét játékvárost, amelynek módszertanát a Ditzingeni testvérvárostól vették át. A kéthetes tábor helye minden évben a Gyulai Implom József Általános Iskola 5. számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye. 

– Már a kezdetektől lehetett látni, hogy ezzel a programmal a nevelés, oktatás területén egy olyan szegmenst tudunk kiemelni a nyári szünetben, amely a gyakorlat-orientáltságot erősíti. A két hét alatt az iskola termeiből „műhelyeket” alakítanak ki, amelyeknek vezetői vannak és minden csoportnak megvan a maga feladata: van, aki ebédet készít, van, aki takarít, de klasszikus kézművesek, valamint városigazgatási műhelyek is vannak. Azt gondolom, hogy csupa olyan gyakorlati tudást és tapasztalatot tudnak a kollégák és a segítők átadni a gyermekeknek, amelyeket majd a való életükben is hasznosítani tudnak. Erre a 21. századi oktatásban nagyon nagy szükség van, ezért is fontos évről-évre megtartani a játékváros programot – mondta Kónya István alpolgármester. 

– Igyekszünk 10 napon keresztül egy demokráciára, illetve munkára nevelő programsorozatot biztosítani nekik, aminek az a lényege, hogy a gyerekek megtanulják,  a különböző műhelyekben a pénzükért meg kell dolgozniuk. Ezt aztán ők osztják be és döntik el, hogy mire költik el – tájékoztatott Szabó Enikő, a Hetedhét Játékváros vezetője.

Több mint 230 gyermek vesz részt a kéthetes játékváros programban és a 39 műhelyben (munkahelyen) több mint 80 segítő koordinálja a gyerekeket a munkavégzésben. Vannak olyan műhelyek, ahol a gyerekek sütnek-főznek a társaiknak és saját maguknak is, de olyanok is, amelyek a város a működtetését szolgálják, mint például a posta, a munkaügyi vagy a járási hivatal, amelyben csütörtökön épp polgármester választás zajlott.

A kicsik házasodhatnak is és a felnőtt léthez hasonlóan adómentességet kapnak; örökbe fogadhatnak gyerekeket és családfákat is készítenek. A gyerekek már év közben készülnek a családalapításra, megbeszélik a szerepeket, megtanulnak dönteni,  hogyan kell csapatban dolgozni – részletezte a táborvezető.

– Azt gondolom, hogy a Hetedhét játékvárosban folyó műhelymunka az életre való nevelés fontos része – mondta a programról Szabó Enikő, aki a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület szakmai vezetője is.

Forrás: behir.hu

https://behir.hu/tizenotodik-alkalommal-elhetnek-hetedhet-jatekvarosban-a-gyulai-iskolasok