Werner György értesítése alapján: Segítség egy gombnyomással – Gyulán indult el az országos gondosóra kampány

Fotó bp1.babamama.info

Az ingyenesen igényelhető, gondosórát népszerűsítő kampány első állomásaként Gyulán mutatták be a 65 év feletti, otthonukban egyedül élők biztonságát szolgáló eszköz regisztrációs folyamatát. A karon vagy nyakba akasztva is viselhető gondosóráról egyetlen gomb megnyomásával indítható segélykérő hívás, amely a nap 24 órájában egy diszpécser központhoz érkezik be, ahonnan a kontakt személyek bevonásával azonnali segítséget tudnak nyújtani.

 – A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában. Országosan már 200 ezren használják ezt az egyszerű eszközt, amely lehetőséget teremt arra, hogy minél továb a saját otthonukban tudjanak maradni az idősek. Minél több 65 év feletti honfitársunkhoz szeretnénk eljuttatni a gondosórát  – hangsúlyozta az eszköz használatáról tartott tájékoztatón dr. Juhász Roland, a Gondosóra program szakmai vezetője.

– Egyetlen nagy gomb található a készüléken, ha a használója bármilyen, a biztonságérzetét zavaró körülménnyel találkozik és ezt megnyomja, akkor a diszpécserközpont visszahívja. A készülék kihangosodík, így indul el a kommunikáció és a segítségnyújtás. Nagyon széles a felhasználási köre, akár gyógyszer- vagy élelmiszerhiány esetén is tudnak a kollegáink segítséget nyújtani, de ha vészhelyzet esetén mentőt, tűzoltót kell hívni, azt is intézik. A vízálló készülék elesésérzékelővel is rendelkezik, ilyen esetben a GPS-koordináták alapján automatikusan felhívja a diszpécseri szolgálatot érzékelővel rendelkezik. Tehát ha valaki például zuhanyzás közben elcsúszik, a központ a jelzést követően értesíti a hozzátratozókat és intézkedik a segítséget kérő ellátásáról  – ismertette a gondosóra használatának lényegét az eszközt díjmentesen biztosító  Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft. ügyvezetője.

Gyula város alpolgármestere arról beszélt, hogy a  településükön évtizedes hagyománya van a szociális segítségnyújtásnak és az ahhoz kapcsolódó technikai újításoknak. Korábbi pályázati programokon keresztül például a tanyákon élő lakosoknak és egyedülálló idős emberenek vásároltak mobiltelefonokat és tanították meg őket ezek kezelésére. Alt Norbert hozzátette: a fürdővárosban szintén évtizedes múltra nyúlik vissza a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, amely nagyjából hasonló elven működik, mint a gondosóra program, itt a jelzés a szociális központjuk diszpécser szolgálatához fut be. Gyula külterületeit feltérképező, GPS-koordinátákon alapuló digitális térképet is készítettek, hogy a segítséget nyújtó szervezetek minél hamarabb megtalálják a bajbajutottakat. Ebbe a sorba jól beleillik a gondosóra program, aki szeretne ehhez csatlakozni az Gyula város szociális intézményeiben megteheti ezt, az ott dolgozók segítenek a regisztrációban, felveszik az adatokat és továbbítják azoknak akik  intézik a készülékek kérelmezőhöz történő szállítását. 

A Gondosóra Programról bővebben  itt olvashatnak.

Forrás: behir.hu

https://behir.hu/segitseg-egy-gombnyomassal-gyulan-indult-el-az-orszagos-gondosora-kampany