Werner György értesítése alapján: Kertépítésre is igényelhetők az állami ingyen-milliók

Fotó Univestité de Sherbrooke

A 2021. január elsejével induló új családi otthonteremtési támogatások között szerepel olyan, amely a kert felújítására is igénybe vehető. Az 50 százalékos, legfeljebb 3 millió forintig igényelhető felújítási támogatás számlával igazolva minden családot hozzásegíthet az álomkert kialakításához.

Az állami támogatás – ezt fontos megjegyezni – jelenleg azonban csak kerítésépítésre, illetőleg a térkő burkolatra, valamint a télikertre vonatkozik. (Tehát sem füvesítésre, sem öntözőrendszer építésére, sem dísznövény vásárlására nem lehet igénybe venni.) Az igények (játszórész, vízarchitektúra, fürdőmedence, ínyencségekkel felszerelt kertegységek) megvalósíthatósága függ a helyszíni lehetőségektől (Fotó: Pixabay)

Reprezentatív felmérés

Az udvarral és kerttel rendelkező ingatlantulajdonosok közel 60 százalékánál egyébként is napirenden van, hogy komolyabb felújításba kezdjenek a következő egy évben – derült ki az 1100 fő megkérdezésével készített Közép-Kelet-Európa egyik vezető térkő- és tájépítészeti megoldásokat nyújtó vállalata, a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. reprezentatív felméréséből.

A válaszadók több mint ötöde (22%) jelezte, hogy biztosan belekezd a munkába, és 36 százalék esetében a kérdés napirenden van, de egyelőre végleges döntést még nem hozott.

Tíz éve még mindenki tuját, rózsát és muskátlit ültetett a kertjében, de milyen jellemző trendek vannak mostanában? Milyen felújításokban gondolkodnak a magyar kerttulajdonosok, mennyire veszik igénybe a tájépítészek és kerttervezéssel foglalkozó szakemberek munkáját? Ennek próbált utánajárni a hellovidek.hu.

Jobb lobbit érdemelne a kertfejlesztés

A járványidőszakban határozottan erősödött a magánkertesek érdeklődése. A kezdeti sokkot követően a magánmegrendelők jellemzően kivártak, aztán ahogy a több hónapos bezártság és a megváltozott körülmények általánossá váltak, úgy lett hangsúlyosabb sokaknak a közvetlen közeg, a kert. Az élhető, használható, sőt, élményszerű kert – közli Kiss Tünde tájépítész, KertIkon Kft. ügyvezetője, aki szerint többen a home office időszakában határozták el, hogy a korábban elhanyagolt kertjüket rendezik.

Fontosabb napjainkra, hogy „szezontól függetlenül” a kert felüdítő, egészségmegőrző szerepet töltsön be. Beláthatóvá vált, hogy nagyon is érdemes a saját környezetet fejleszteni. Az egyszeri „élménybombát” jelentő utazások helyett többen célozzák meg az otthon elérhető mindennapi élményeket, a kertben megtalálható harmóniát – teszi hozzá a tájépítész.

Milyen felújításokban gondolkodnak a magyarok leginkább?

Kiss Tünde szerint az öntözőrendszerek terjedésében a kényelmi szempontok mellett azért a klímaváltozás is közrejátszik, gondoljunk a szélsőséges időjárási hatásokra. Emellett: ha különleges, igényesebb növényeket szeretnénk testközelben csodálni, azoknak sajátos igényeik lehetnek.

Ilyen egyebek mellett a nagyobb vízigény is. Ugyanakkor lényeges megérteni, hogy a helyszíni adottságok (no és persze a költségigény is) behatárolja, hogy mit lehet „betervezni” az adott helyre. Az igények (játszórész, vízarchitektúra, fürdőmedence, ínyencségekkel felszerelt kertegységek) megvalósíthatósága függ a helyszíni lehetőségektől, és sok esetben helyi rendeletek is szabályoznak részletkérdéseket (például zöldfelületi arány, fakivágás-fapótlás, tereprendezés, építmények elhelyezése-mérete-kialakítása stb.)

Forrás: magro.hu