Werner György értesítése alapján: Gyermekenként öt-tízezer forint körüli összeggel segítik az önkormányzatok a tanévkezdést

Fotó: babafalva.hu

Több településen is anyagi támogatást nyújt az önkormányzat a sok család számára nehézséget jelentő tanévkezdéshez. A lehetőségekhez képest öt-tízezer forint körüli összegekkel segítenek.

Békésen előzetesen 30 millió forintot különítettek el a nevelési-tanévkezdési támogatás biztosítására az idei költségvetésben – tudtuk meg Kálmán Tibortól. A város polgármestere elmondta, a képviselő-testület szeptember elsején dönt majd a részletekről, és – mint kiemelte – bízik abban, hogy a grémium ugyanazokkal a feltételekkel fogadja majd el az előterjesztést, mint tavaly. Kálmán Tibor megerősítette, szeptemberben, amilyen gyorsan erre lehetőség nyílik, ki is osztják majd a támogatást. Tavaly mintegy 2500 gyermek és fiatal részesült ebben a juttatásban.

– A nevelési-oktatási intézmények mindig partnerek a közös munkában, legyen szó akár az előzetes felmérésről, akár a támogatás kiosztásáról – hangsúlyozta Kálmán Tibor. 

A támogatás alanyi jogon jár, a helyi bölcsődés, óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekeknek, fiataloknak, azoknak is, akik Békésen élnek, békési lakcímmel rendelkeznek, de más településen tanulnak. Bölcsődések és óvodások esetében fejenként 5-5 ezer, általános iskolás tanulóknak 10 ezer, középiskolás diákoknak 12 ezer forint támogatást biztosítanak személyenként.

– Sajnos a háború okozta gazdasági helyzet az élet minden területén érezteti a hatását, önkormányzatunk is nehezebb helyzetben dolgozik, de nagyon fontosnak tartottuk, hogy a tanévkezdés nehézségeit enyhítsük, segítsük a gyermekeket, szülőket. Reméljük, hogy a támogatás hozzájárul mindehhez – hangsúlyozta Kálmán Tibor.

Gyulán is segítik az óvodai és iskolai tanévkezdést – erről dr. Görgényi Ernő polgármester és az önkormányzat hivatalos Facebook oldala is tájékoztatást adott. Az önkormányzat gyermekenként 6000 forint összegű támogatást biztosít azok részére, akik köznevelési intézménybe járó gyermek után rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosultak, de az óvodai, iskolai évkezdés miatt anyagi segítségre szorulnak. A támogatás akkor állapítható meg, ha a családban az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 százalékát, és család tagjainak vagyona nincs. A kérelem formanyomtatványon terjeszthető elő. Végegyháza önkormányzata az idei évben 10 ezer forint összegű beiskolázási támogatást nyújt valamennyi helyben életvitelszerűen élő, bejelentett lakcímmel rendelkező általános iskolában, középfokú oktatási intézményben és felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló részére.

A beiskolázási támogatáshoz a helyi általános iskolában, valamint a Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola és Gimnáziumban tanulók létszáma ismeret, más települések oktatási intézményeibe járó tanulóknak – a 2022/2023. tanévre szóló – iskolalátogatási igazolást kell beszeretniük. A beiskolázási támogatás, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek járó pénzbeli támogatást a polgármesteri hivatalban fizetik ki.

– Körösnagyharsányban is segíti a családokat a tanévkezdésben az önkormányzat – hangsúlyozta Győri Zoltán polgármester. Hozzátette, 10 ezer forintot adnak egy-egy fiatal után, legyen szó óvodásról, általános vagy középiskolásról, esetleg felsőoktatásban tanulóról. Összesen 35 támogatás iránti kérelem érkezett a hivatalba, amelyekről a képviselő-testület dönt hamarosan. Kiemelte: csak olyan gyermekek esetében nyújtanak segítséget, akik életvitelszerűen a faluban élnek.

Forrás: beol.hu

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2022/08/gyermekenkent-ot-tizezer-forint-koruli-osszeggel-segitik-az-onkormanyzatok-a-tanevkezdest