Werner György értesítése alapján: A fügének is jót tesz a téli, enyhe időjárás Békésben

Fotó pixabay.com

Az enyhe idő miatt és a tartósabb hótakaró híján egyre több helyen kinyílt a hóvirág. Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, sokan tartanak attól, hogy a korábban már „meztelenre” vetkőzött fák és bokrok egy része rügyezik, és ettől ezek majd elfagynak.

A füge is élvezi a jó időt, képünkön Hankó János ápolgatja a növényt /Fotó: Bencsik Ádám/

Több olvasónk küldött képeket szerkesztőségünkbe, hogy a kertjükben, a ház előtt a tavasz hírnökét fotózták. Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, kisebb hóvirágtelepek hamar megjelennek a januári időszakban, főként néhány enyhe napnak köszönhetően. – Sokan tartanak attól, hogy a korábban már „meztelenre” vetkőzött fák és bokrok egy része apró, színes kis sapkákat húzott az ágaira, jelezve ezzel, hogy részükről jöhet az évszakváltás – hangsúlyozta Hankó János. – Holott nem erről van szó, hanem számos dísznövény biológiai ritmusáról, amit nem befolyásol az időjárás. Télen is rügyeznek, nyílnak, különleges színekben pompáznak ezek a növények.

Labos János újkígyósi faiskolavezető hírportálunknak elmondta, a korábbi években többször is megtapasztalták már, hogy míg a január és a február tavaszias volt, a március kiadós faggyal vágott vissza. A legnagyobb veszélynek a gyümölcsfák vannak kitéve, hiszen egy korai fagy akár a teljes termést tönkreteheti.

– Szerencsére ez a pár enyhe nap még nem jelent veszélyt, hiszen ilyen korán a rügyek még nincsenek abban a duzzadt vagy megpattant állapotban, amelyben a nagy mínuszok rügyfagyást okoznának – ecsetelte Labos János. – Ha viszont a komolyabb fagy elmarad, az a kártevők elszaporodásához is vezethet. Az előrejelzések szerint most érkező hidegfront helyrebillentheti a természet körforgását, persze, a későbbiekben is még számos meglepetést okozhat az időjárás –tette hozzá a szakember.

Forrás: beol.hu