Werner György ajánlásával: Hogyan gondozzuk kertünket nyáron?

Fotó: Szabó Eszter, gyulaihirlap.hu

A virágzó növények látványa minden kertszerető ember szívét megdobogtatja. Fontos, hogy rendszeresen gondozzuk kertünket és odafigyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre is, erről adott néhány tanácsot a „csodakertészként” emlegetett Rosznáky-Barna Péter kertészmérnök.

Az elmúlt hetekben előfordultak nagy viharok, de megtapasztalhattuk a nagy szárazságot is, hiszen volt, hogy 40 fokot is mértek a hőmérők. Ez a szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet, így különös figyelmet kell fordítanunk ebben az időszakban a gondozására.

Rosznáky-Barna Péter a vegyszermentes kertészkedés híve, próbálja mindig hangsúlyozni, ha tehetjük, válasszuk inkább a növényi- és az állati eredetű kertgondozást.

Védjük a kertünkben tartózkodó hasznos állatokat!

A kertész úgy véli, hogy ha tehetjük, építsünk az ízeltlábúaknak rovarhotelt és védjük a kertben élő hasznos állatokat, hiszen mindamellett, hogy ők is segítenek a kerti kártevők elpusztításában, megfigyelhetjük őket és gyönyörködhetünk is bennük.

– Sajnos a fecskék egyre kevesebben vannak, ezért mostanában a dióburok-fúrólégy – amelyet a fecske is szívesen fogyaszt – elkezdte megfúrni a dió zöld burkát, minek következtében az ráaszalódik a gyümölcs héjára a magbél pedig megfeketedik őszre. Emiatt már nem lehet permetezés nélkül diót termeszteni. Ezért is gondolom fontosnak, hogy védjük a madarakat és a hasznos állatokat, amelyek a kertben megjelennek. Addig is a dióburok-fúrólégy ellen léteznek permetező szerek, de nem csak kemikáliák. Az időben történő, hatékony antagonisták vagy más néven a természetes ellenség kijuttatásával is igen jó eredmény érhető el.

Fontos a szőlő ritkítása

A szőlő még a kötözés és a zöldmetszés fázisban van.

– A szőlőn ilyenkor még elvégezhető a zöldmetszést. Ez azt jelenti, hogy a következő évi, a tavaszi metszéshez dolgozunk előre, vagyis a sűrűsítő hajtások egy részét eltávolítjuk, ritkítjuk lombozatot. A metszés mellett a lombozat ritkításával a szőlő egészségi állapota is jobban fenntartható. Érdemes odafigyelni! A túl sok gyümölccsel terhelt tövekről csak az ,,felesleges” fürtöket távolítsuk el!

Nem szabad túlterhelni a növényt, a fürtök legyenek egymástól 10-15 centiméter távolságra, ha ennél sűrűbben vannak, akkor ritkítani kell!

A tápanyagpótlásról se feledkezzünk meg!

Rosznáky-Barna Péter szerint ebben az időszakban fontos bizonyos tápanyagokat pótolni.

– A nitrogéntartalmú műtrágyák (pétisó, ammónium-nitrát, mikaramid) könnyen oldódnak és a kiszórásuk után rövidesen felvehetővé válnak a növények gyökerei, lombtrágya esetén a levelek számára. A nitrogén hatására a levelek és a hajtások gyorsabban növekednek, élénkzöldek lesznek. Ezen műtrágyák használatát lassan be kell fejezni, helyette inkább a káliumban gazdag műtrágyákat érdemes kiszórni, melyek a téli felkészülésben, valamint a termésérésben segítik a növényeket. A kertész azt azonban kihangsúlyozza, hogy a kerti növények számára legmegfelelőbb az érett komposzt trágya használata. A túlzott műtrágya használat káros mind a talajélet, mind pedig a növények számára.

A kertész javasolja, hogy a meleg napokban inkább éjszaka öntözzük kertünket. Napközben hűsítően hathat a növényekre egy permetezés, de csak akkor, ha rövid ideig éri a víz a növény levelét. Figyeljünk arra, hogy ne hideg vízzel öntözzünk, hiszen a nagy hőmérséklet-különbség miatt árthatunk a növénynek. A gyepterületen szórófejes öntözéssel, a bokrok alatt pedig csepegtető, vagy mikroszóró öntözéssel lehet az öntözést hatékonyan megoldani.

Figyeljünk arra, hogy ne hideg vízzel öntözzük a növényeket! /Illusztrációk: Shutterstock/

– Sokkhatás lehet a növény számára, ha a nagy melegben hideg vízzel locsoljuk meg. A vízcseppek, mint egy nagyító, magukba gyűjtik a napfényt és perzselést okozhatnak. Úgy gondolom, hogy amilyen hőség volt mostanában, önmagában az a borzasztó meleg is leperzselheti a leveleket – mondta el Rosznáky-Barna Péter.

– Ha nagyon meleg van, a növény nem tud párologtatni, képtelen a testfelépítéséhez szükséges szén-dioxidot felvenni, tehát leáll a növekedése és a növények többségénél ez rendkívül káros lehet, emiatt az is bekövetkezhet, hogy leszáradnak a levelek és teljesen tönkremennek.

Nagy odafigyeléssel kell bánni ebben az időszakban a növényekkel.

A szép kertet folyamatosan gondozást, odafigyelést igényel. A nyári orgona (Buddleja), japán gyöngyvessző (Spirea japonica), a rózsa elvirágzott megbarnult maradványait érdemes eltávolítani, ezáltal arra serkenthetjük a növényt, hogy a hónaljrügyek kihajtsanak és újabb virágok legyenek rajta.

Ezek a növények kevés törődéssel is kertünk ékei lehetnek

A kertész ajánlott néhány olyan növényt, amelyek nem igényelnek sok törődést.

– A nyári orgonákat nagyon kedvelem. Nyári estéken szívesen látogatja a kolibrire emlékeztető kacsafarkú szender. A japán loncot kapubejáróhoz érdemes ültetni, ahol az ember sokat tartózkodik, ugyanis pirkadatkor és napnyugtakor a növény ontja magából a vaníliás, édes illatot. A nyár közepén a sudár zsálya, nyár végén pedig a kékszakáll virágzik, de odafigyelő gondoskodás mellett ajánlom még a hortenziákat is.

Japán lonc

– A gyümölcsfák közül kiemelném a Budai Domokos almát, a Jászvadóka almát, a Katinka szilvát, a Bereczki bőtermő birsalmát, és korai érésű cseresznyét. Ezek a gyümölcsfák nem csak mutatósak, de finom gyümölccsel is megajándékozzák a kerttulajdonost, azonfelül a dísznövényekhez hasonlóan csekély gondoskodást igényelnek.

Forrás: baon.hu