Werner György adta hírül: Közel 286 millió forintba került, hogy naponta 40 ezer tálca hús készülhessen Gyulán

Fotó Magro.hu, CSZS, Gyula

 

Fotó Gyulai Hírlap, Tóth Péter

Nagyszabású kapacitásbővítő beruházást hajtott végre a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. A csomagoló- és szeletelő gépek beszerzésével 40 százalékkal növelik az előállítható szeletelt árukapacitást. Daka Zsolt ügyvezető igazgató a bejelentésre szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 3 csomagoló- és 1 szeletelő gép beszerzésére 800 ezer eurót meghaladó összeget fordítottak; ami nagyjából 286 millió forintnak felel meg. A fejlesztéssel az eddigi 25-30 ezer tálcás napi kapacitásukat növelték 40 ezer tálca feletti mennyiségre.

Az eszközöket a szárazáru üzem szeletelő műhelyébe szerezték be, mivel azt tapasztalták, hogy jelentősen nő a fogyasztói kereslet a szeletelt áruk iránt. Ebben az üzemükben 3 műszakos termelés zajlik, nem ritkán szombaton is megy a gyártás. Az eszközöket valamennyi szárazáru-terméküknél használni fogják, amelyek széles skálát ölelnek fel – közölte. Az ügyvezető igazgató szerint az új gépek nem csupán hatékonyabbak, hanem környezetkímélőbbek is a korábbiaknál, a papír alapú csomagoló anyagokat is tudják kezelni. Daka Zsolt az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a várakozásaik szerint 10 százalékkal tudják 2020-ban növelni a 2019-es 6,8 milliárd forintos nettó árbevételüket. Elsősorban a belföldi piacok bővülésének köszönhetően az év végére várhatóan elérik a 7,5 milliárd forintos határt.

Kivitel, forgalom, árbevételváltozás

A közlemény szerint a koronavírus-járvány első hullámában az exportértékesítés szinte teljesen leállt, a Gyulahúsnál jelenleg is érzékelnek szűkülést, főleg a brit piacok felől. A többi exportpiacon (főként Romániába, Szlovákiába) nyáron visszaállt az értékesítés. A cégvezető hozzátette, hogy amíg a járvány tavaszi időszakában voltak kiugróan erős értékesítési napok, a második hullámban nem éreztek ilyen hektikus mozgásokat. Ugyanakkor azt tapasztalják, hogy belföldön erős az érdeklődés a termékeik iránt. A Gyulahús Kft. 2019-ben mintegy nettó 6,8 milliárdos árbevételt ért el, ami 5 százalékos emelkedést jelent 2018-hoz képest. Az exportértékesítés az árbevétel 17 százalékát tette ki. Adózott eredménye 2019-ben 213 millióra csökkent az előző évi 503 millióról.

Forrás: Beol.hu, magro.hu