Washington továbbra is ellenez minden olyan katonai lépést, amely tovább rontana a szíriai helyzeten

Fotó: Böjte Csaba OFM, Hölvényi György és Sajgó Szabolcs SJ Facebook-oldala

Az Egyesült Államok továbbra is ellenez minden olyan katonai lépést, amely tovább rontana a szíriai helyzeten – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn este arra reagálva, hogy Ankara hadműveletet helyezett kilátásba szíriai kurd fegyveres szervezetek ellen.

A tisztségviselő elmondta: Washington hivatalos csatornákon már közölte Ankarával, hogy nagyon aggasztja egy ilyen katonai támadás lehetősége, részben azért is, mert az rontaná az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni összehangolt küzdelem sikerességét.

Ismételten arra kértük Törökországot: ne indítson ilyen hadműveletet, mint ahogy szíriai partnereinket is a harcok eszkalációjának elkerülésére szólítottuk fel” – mondta a szóvivő a Reuters hírügynökség kérdéseire email-üzenetben küldött válaszában.

Továbbra is ellenzünk mindenfajta katonai tevékenységet, amely rontana a szíriai helyzeten, vagy amely iraki terület ellen irányulna a bagdadi kormánnyal előre nem egyeztetett módon. De elítéljük azt is, ha Törökország területét éri támadás Szíriából, és ennek civilek esnek áldozatul” – tette hozzá a szóvivő.

Ez utóbbival arra utalt, hogy hétfőn Szíria felől aknatámadás érte a dél-törökországi Karkamis várost, ami három civil halálát okozta, többen pedig megsebesültek. Ennek előzménye, hogy a török hadsereg vasárnap a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető észak-szíriai és észak-iraki hadállásokat támadott.

Forrás: hirado.hu, MTI