Washington feloldja az Ankara elleni szankciókat

atv.hu

Az amerikai kormány feloldja a Törökország ellen hozott szankciókat, miután a Szíriában megkötött tűzszünet tartósnak látszik – jelentette be Donald Trump amerikai elnök tegnap a Fehér Házban tartott beszédében.

Hangsúlyozta azt is: Ankarának tiszteletben kell tartania a nemzeti és vallási kisebbségeket Szíriában. Donald Trump közölte: beszélt a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű koalíció parancsnokával, Mazlúm Abdival, aki megnyugtatta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihádistái változatlanul őrizetben vannak.
Néhány terrorista kiszabadult ugyan – tette hozzá -, de őket hamarosan ismét elfogták. A tűzszüneti megállapodás lehetőséget kínál a békére, és alapot teremt a konfliktus politikai megoldására – jelentette ki Jens Stoltenberg Brüsszelben szerdán. A NATO-főtitkár a szövetséges országok csütörtökön kezdődő, kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, építeni lehet a tűzszüneti megállapodásra, annak eredményeképpen máris az erőszak csökkenése tapasztalható. Az észak-szíriai konfliktus politikai megoldásához azonban a harcok teljes leállítására van szükség a tűzszüneti megállapodásban foglaltak szerint – jelezte.

MTI