Washington áldását adta: Berlin Leopardokon lopakodhat be Ukrajnába

Fotó Szerhij Dolzsenko

Hónapokig tartó vonakodás után az Egyesült Államok megadta az engedélyt Németországnak, így Berlin első körben 14 darab Leopard harckocsit szállíthat Ukrajnába – számolt be a BBC World szerda reggel. A kijevi vezetés reményei szerint a német páncélosok megváltoztatják a harctéri helyzetet. Joe Biden amerikai elnök várhatóan még szerdán bejelenti, hogy az amerikai kormány 30 darab Abrams típusú harckocsival járul hozzá az ukrán védelem segítéséhez.

Joe Biden amerikai elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár a világ legfejlettebb hét ipari államát tömörítő G7-csoport csúcstalálkozóján tartott megbeszélésük kezdetén Garmisch-Partenkirchen közelében, 2022. június 28-án. (Fotó: MTI/EPA Pool/Clemens Bilan)

Olaf Scholz német kancellár szintén úgy döntött, hogy legalább 14 Leopard 2 harckocsit küld. A tervek szerint szerdán délelőtt felszólal a parlamentben.

Oroszország washingtoni nagykövete „újabb égbekiáltó provokációnak” nevezte a bejelentést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Dmitro Kuleba külügyminiszter, illetve az ukrán hadvezetés hetek óta egyre hangosabban követeli, hogy a Nyugat küldjön még több páncélozott harckocsit és egyéb hadifelszerelést Ukrajnába. Kérésük – egyes vélemények szerint követelésük – most értő fülekre talált, hiszen a BBC beszámolója szerint Washington és Berlin szerdára virradóra megegyezett a harckocsiszállítmányokról.

Eszerint Joe Biden indítványára az amerikai kormány legalább 30 darab M1 Abrams harckocsi küldését tervezi, Olaf Scholz német kancellár pedig legalább 14 darab Leopard 2 harckocsi útnak indítása mellett döntött.

A német kormány hivatalos nyilatkozata még várat magára, a kancellár a várakozások szerint szerda délelőtt jelentheti be Berlin újabb szerepvállalását.

Mindeddig az Egyesült Államok és Németország ellenállt a belső és külső nyomásnak, hogy tankjaikat Ukrajnába küldjék. Az USA az Abrams esetében elengedhetetlen kiterjed műszaki ismeretekre és karbantartásra hivatkozott, míg Berlin a NATO háborúba keveredésének veszélyét hangsúlyozta.

Ukrán tisztviselők azt mondták, hogy az ilyen szállítmányok segíthetik csapataikat az orosz ellenőrzés alatt lévő területek visszafoglalásában. A lehetséges szállítások ütemezése azonban továbbra is tisztázatlan, és hónapokba vagy akár évekbe is telhet, amíg az amerikai harcjárművek elérik a csatateret.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden felszólította a nyugati országokat, hogy adjanak több száz harckocsit Kijevnek, hogy „zúzó öklöt” formáljanak Oroszország ellen.

„A tankok az egyik összetevője annak, hogy Ukrajna visszatérjen 1991-es határaihoz” – írta a Telegramon, miután megjelentek a hírek arról, hogy Németország beleegyezett tankok küldésére.

Oroszország washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov a Telegramon így reagált a bejelentésre:

„Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy taharckocsikat szállít, akkor egy ilyen lépést a »védelmi fegyverekkel« kapcsolatos érvekkel indokolni semmiképp sem fog működni. Ez egy újabb kirívó provokáció lenne Oroszország ellen.”

Bármelyik NATO-tagállam küldhet harckocsikat, ha akar

Amerikai sajtóértesülések szerint német tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy csak akkor járuljanak hozzá a Leopard 2-ek Ukrajnának való átadásához, ha az Egyesült Államok az M1 Abramsot is küldi.

„Ha a németek továbbra is azt mondják, hogy csak olyan feltételekkel küldenek vagy engednek el Leopardokat, amilyenekkel az amerikaiak az Abramsot küldik, akkor nekünk is el kell küldenünk az Abramsot” – mondta kedden a Politico-nak Chris Coons demokrata szenátor.

Nagy-Britannia már közölte, hogy Challenger Two harckocsikat küld Ukrajnába. Lengyelország a héten közölte, hogy Leopard 2 harckocsikat szeretne küldeni Ukrajnának, de ezek Németországban készülnek, ezért Berlinnek jóvá kell hagynia az exportjukat.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint legalább 16 európai és NATO-ország rendelkezik Leopard 2 tankokkal.

Nem mindenki küld tankokat Ukrajnába, de Scholz „látszólagos” döntése most azt jelenti, hogy megtehetik, ha akarják.

Forrás: hirado.hu, BBC