Von der Leyen: Az EU-nak 750 milliárd euróra van szüksége a helyreállításhoz

Forrás AFP, Frederic Sierakowski

Az Európai Uniónak 750 milliárd euróra van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és társadalmi károk utáni helyreállításhoz – közölte szerdán Ursula von der Leyen Brüsszelben, az Európai Parlament egynapos, rendkívüli plenáris ülésén. Az Európai Bizottság elnöke az unió 2021 utáni hétéves pénzügyi keretéről, valamint az uniós bizottság koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programjának ismertetésekor elmondta: új generáció néven indítanák el a helyreállítási tervet, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna. Ezzel az unió hétéves pénzügyi kerete 2021-2027-ben 1850 milliárd euróra emelkedne, a 750 milliárd eurót az EU a pénzügyi piacokról szerezné be, hosszú, 2028 és 2058 közé eső lejáratra. Von der Leyen kiemelte: a program révén a tagállamok könnyebben férnek majd hozzá e pénzügyi lehetőségekhez. A kölcsönöket és vissza nem térítendő hiteleket az európai költségvetésen keresztül folyósítanák, a támogatás és a hitelfelvétel önkéntes alapon történik. A tervezet alapján Magyarországnak az alapból 8,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 6,9 milliárd euró hitel állna rendelkezésére.

Hétszázötven milliárd eurós mentőcsomagot javasol az Európai Bizottság a koronavírus okozta válság utáni helyreállításra – írta mikroblogján Paolo Gentiloni, a bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja a hvg.hu szerint. A portál uniós Marshall-tervként említi az ügyletet – mutat rá a

PestiSrácok.hu, megjegyezve: elsiklottak afelett, hogy az a bizonyos tőkepiaci hitel az az örökre szóló kölcsön, amelyet Soros György ajánlgat néhány hete az Európai Uniónak.

Magyar szempontból nem ad okot bizakodásra az Európai Bizottság újabb, 2021-től érvényes hétéves keretköltségvetési (MFF) javaslata, és a tagországok nemzetgazdaságainak koronavírus-járványt követő újraindulását támogató helyreállítási programja – jelentette ki a Fidesz-KDNP EPképviselőcsoportja, az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP delegációvezetője sikernek nevezte, hogy a javaslat szerint az új helyreállítási eszközt nem a többéves pénzügyi keretterv (MFF) forrásainak a terhére, és ezáltal nem a hagyományos uniós fejlesztéspolitikák, a regionális fejlesztési programok és a közös agrárpolitika rovására hoznák létre. Győri Enikő, az EP gazdasági és monetáris ügyek bizottságának tagjaként hangsúlyozta, indokolatlan lenne, ha a közép- és kelet-európai tagállamok azért nem részesülhetnének kellő mértékben a forrásokból, mert sikeresen kezelték a járványt és fegyelmezett költségvetési politikájuk révén éveken át csökkentették államadósságukat. Hidvéghi Balázs, az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság tagja rámutatott, a közös agrárpolitika (KAP) költségvetésére vonatkozóan Magyarország álláspontja változatlan: azt reálértéken a jelenlegi szinten kell tartani.

Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában felszólította a magyar kormányt, hogy használjon fel minden európai uniós eszközt a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére. Hangsúlyozta, a kabinet 12 uniós lehetőséget használhatott volna a járvány elleni védekezésre, azonban több olyan eszköz is van, amelyeket érthetetlen módon nem vett igénybe.

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom többségének véleménye azt az álláspontot tükrözi, mely szerint a vírus okozta válság kezelésére szánt uniós források költségvetési elosztásánál ne kerülhessenek hátrányba azok az országok, akik jól kezelték a járványt olyanokkal szemben, akik súlyosan el vannak adósodva, és rosszul kezelték a járványt.

HVG.HU, PESTISRACOK.HU, MAGYARNEMZET.HU, ATV.HU, HIRTV.HU, MTI