Volt igény, ezért folytatódnak a tejipari gyakorlati napok – már lehet jelentkezni!

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez év tavaszán-nyarán folytatja „Tanuljunk együtt!” programsorozatát.

Bővített tematikával folytatódnak a tejipari gyakorlati napok, ezúttal a savas és oltós alvasztású tejtermék-gyártás a téma.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, tagi igények alapján, 2017 tavaszán indította útjára „Tanuljunk együtt!” programsorozatát, először a tejipari területen tevékenykedők számára. A visszajelzések alapján kiemelt igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére, amelyek azonnal beilleszthetők az előállítói tevékenységbe.

A termékfejlesztések előmozdítása, valamint az előállítók elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága tovább folytatja tudásalapú tevékenységét. Az érdeklődő tagjaik – figyelembe véve az előképzettséget és a már megszerzett gyakorlatot – savas és oltós alvasztású termékgyártás témájú, 2-2 napos gyakorlati napokon vehetnek részt a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben, kamarai finanszírozás mellett.

A tejipari gyakorlati napok az alábbi csoportokban és időpontokban indul (a program költségét a NAK biztosítja, azonban az esetlegesen felmerült egyéb költségek /szállás, utazás, étkezés/ a résztvevőt terhelik):

Kezdő csoport:

  • április 4-5. – Savanyított tejtermékek gyártása
  • április 25-26. – Oltós alvasztású termékgyártás

Haladó csoport:

  • május 16-17. – Savanyított tejtermékek gyártása
  • június 6-7. – Oltós alvasztású termékgyártás

A savanyított tejtermékek esetében főként a tejföl, a joghurt, a kefír és a túró gyártástechnológiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, az oltós termékgyártás esetében a gomolyasajt mellett a röglyukas és erjedési lyukas félkemény sajtok gyártásába és bírálatába kaphatnak betekintést.

Fotó: szoketanya.hu

A gyakorlati oktatások mellett nagy hangsúlyt helyeznek az alapismeretek elsajátítására is, így a képzésekhez egy általános oktatóanyag is készül kiegészítésként. A tananyag átfogó ismereteket nyújt az alapanyagok kiválasztásától az élelmiszerhigiénián- és élelmiszerbiztonságon át a technológiai ismeretekről, valamint a késztermékek bírálatáról is, kiemelt figyelmet fordítva az egyes kritikus pontokra, jellemző hibákra és azok korrigálási lehetőségeire.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció ITT!

A gyakorlati napokon – a tanüzem méretének megfelelően – alkalmanként 10 fő részvételét tudják biztosítani, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget. További információ: Horváth Vivien élelmiszeripari ügyintéző, horvath.vivien@nak.hu, +36-20-279-3790.

(agrotrend.hu / NAK)